Не бива да се допуска дестабилизация в системата на Националната агенция за приходите (НАП) в момента, след като досегашния й директор Мария Мургина подаде оставка заради скандал с нарушения и източване на ДДС

Това е становището на Министерство на финансите, изразено от заместник-министърът Кирил Желев пред ръководството на агенцията днес.

На срещата с директорите в Централно управление на НАП той заяви, че най-важната задача, която предстои пред агенцията е изпълнението на финансовия план за 2009 г.

Ръководството на НАП трябва да предприеме всички необходими мерки за нормалното протичане на работния процес.

По думите на министъра всички служители на НАП трябва да съумеят да защитят обществения интерес, а именно да изпълнят приходната част на бюджет 2009.

Освен това НАП не трябва да допуска забавяне на възстановяване на ДДС на коректните фирми, тъй като в момента съществува подобен риск.

В същото време трябва да се засилят и действията срещу некоректните дружества, настоя още Кирил Желев.

Затова според заместник-финансовия министър в борбата срещу данъчните престъпления, органите по приходите трябва да засилят координацията си с Агенция „Митници", МВР, прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност".

Готов съм да дам своята подкрепа на служителите на НАП, разчитам на вашата честност и почтеност, както и на уменията ви да работите в трудни условия. Уверявам ви, че Министерство на финансите стои зад всички честни служители, както и зад ръководството на НАП", заяви в края на срещата г-н Желев.