Предизвикателствата и силата на думите обсъдиха франкофони на дискусия в Народното събрание на тема: „Силата на думите: мрежи, радикализация, осмиване”. Светът, в който живеем, е все по-взаимно свързан, заяви в приветствието си председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Интернет и социалните мрежи предлагат неограничени възможности за споделяне на информация, взаимно опознаване, креативност и иновации, допълни тя. По думите й над 2 милиарда млади хора ежедневно ползват социалните мрежи за взаимно обогатяване.

Същото това поле на комуникация се използва от определени сили за фалшифициране на общото наследство на човечеството, предупреди Цачева. То служи за мегафон на тези, които инструментализират религията, които използват социалните мрежи за преекспониране на социалните неравенства и маргинализацията в нашето общество и за да отрекат човешките права, да осакатят многообразието, да нанесат удар в сърцето на основните ценности на човешката цивилизация, притеснена е парламентарната шефка. Именно това, по думите й, се опитал да направи насилственият екстремизъм през изтеклата 2015 година, визирайки терористичните атаки. Според нея именно на радикализацията можем да се противопоставим с инструментите на образованието и културата.   

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров подчерта, че в нашия взаимно свързан свят екстремизмът прониква в медиите и социалните мрежи. Неговите думи и образи се опитват да привличат все повече млади хора, за да ги вкара в неговите схеми, притеснен е той. Необходимо е да намерим решение, основаващо се на многообразието, образованието, културата, за да изградим полезни инструменти за отбрана, коментира Александров.  

Депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров, който е и представител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Франкофонията, коментира на свой ред, че в Източния блок френският език не е роден, нито пък развитието му е насърчено от исторически обстоятелства. У нас франкофонията е чисто културен избор, смятат депутати.

Френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан припомни, че в началото е било словото. В основата на властта стои словото. Властта върху хората започва с властта върху словото, който владее словото, владее и хората, категоричен бе дипломатът и припомни атентата в Шарли Ебдо. По думите му използваме езика, за да развиваме идеи и концепции, които са ни нужни в ежедневието. Кабан направи паралел с комунизма, когато за да се обясни дадена реалност, много концепти стават абсолютно безсмислени.

Реалността е толкова опростена и превърната в кухо понятие и става напълно неразбираема от момента, в който понятието бива предпочитано пред действителността, всичко става възможно, тъй като понятието се използва като основание за реалността, обясни френският посланик. Когато изчезне аурата около понятието, тогава не остава нищо в него, допълни той. Нещо подобно станало и с понятието на комунизма според посланика. Именно и заради това комунистическите  режими паднали. Той направи сравнение между това как комунизмът използва понятията и ДАЕШ. ДАЕШ не можели да се доближат до никакво човешко действие.

Не само тоталитарните режими имат привилегията да слагат думите над действителността, изтъкна дипломатът и обясни, че политическата борба е изпълнена с думи и понятия, за които никой не е особено сигурен в техния смисъл. Когато думите ни връхлитат, ние не можем да разсъждаваме със собствен глас и това е основата на радикализацията на млади хора, опасява се френският посланик.

Той изтъкна, че има млади хора, които са доминирани от привържениците на ДАЕШ. Думите са най-изключителният инструмент, с който разполага нашият вид, тъй като са инструмент най-точен за диалог между две съзнания, които не се познават, обясни Кабан и призова: „Да се опитаме да ги използваме, не за да се разделяме”.

Фабиен Флори от Университетската агенция на франкофонията също акцентира върху изкривяването на реалността. Той разказа историята на Питагор, който е бил ръководител на общност, наречена „Братството на Питагорците”. Те искали да обясняват света посредством историята на философията. Теорията им била почти радикална. Един ден Питагор вижда един млад математик от Александрия, който му показал ирационално число и Питагор поискал да го удави.

Радикализирането е древно. То придобива все по-големи мащаби, особено с дигиталните технологии, подчерта Фабиен Флори. Той даде и друг пример. Алън Търнинг, който открива Интернет, е осъден във Великобритания, тъй като имал хомосексуални наклонности. Гордън Браун го помилва едва през 1999 година. Можем да бъдем открити едни към други, призова той. Търнинг е бил изключен от общността заради различността си и затова Флори призова да не сме изключени.

Рени Йотова от Международната организация на франкофонията подчерта в словото си: „Всички думи ни говорят, но някои думи ни говорят повече от други, тъй като изразяват дълбокия смисъл на човешката участ”.

След атентатите във Франция от миналата година, по думите й, Интернет е в центъра на борбата с тероризма. Тъмната страна на Интернет, както тя се изрази, защитава определени сайтове с трудно проследими автори.

Екстремизмът и тероризмът все повече предизвикват международната общност да говори за тези теми. Думите са празни, ако нямат свое покритие, цитира тя Виктор Юго.