Депутатите изобщо не приеха рамката и името на законопроекта на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Вносители са Йордан Цонев и Теменужка Петкова. Така парламентът запази начинът, по който се облагат гъбарите в момента - с т. нар. "алтернативен данък".

Народните представители гласуваха с 98 гласа "За", 102 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". В подкрепа на законопроекта гласуваха ГЕРБ-СДС (59 народни представители), ДПС (31 народни представители) и ИТН с 8 депутати. Против се обявиха ПП-ДБ (53 депутати), "Възраждане" (31 депутати) и БСП (18 депутати).

Бюджетната комисия отмени алтернативния данък за гъбарите

Бюджетната комисия отмени алтернативния данък за гъбарите

Окончателно ще трябва да се произнесе пленарната зала

Припомняме, че малко по-рано законопроектът мина на второ гласуване през Комисията по бюджет и финанси, на която стана ясно, че отпада алтернативният данък за гъбарите.

Алтернативният данък влезе в сила от началото на годината и задължаваше берачи на диворастящи гъби и плодове да плащат такса от 200 лева месечно. Ако законопроектът беше приет, гъбарите трябваше да попълват данъчна декларация и да плащат 10% данък доход, както всички.

Единственото изказване направи бившият финансов министър, а сега депутат от ПП-ДБ Асен Василев, който заяви, че неговата формация ще държи на техните промени и няма да позволи в България да има крепостни селяни, които не са осигурени.

Гъбари бранят алтернативния данък с протест пред парламента

Гъбари бранят алтернативния данък с протест пред парламента

Те са против връщането на стария закон, който въвеждал хаос в бранша