Не сме се отказали да водим до последно диалог за Шенген. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред БиТиВи.

България не е втора ръка и не трябва да се възприема така, изтъкна той. България в Шенген е от полза и за ЕС. България не е корумпирана държава, отсече той като изрази надежда, че компетентните органи бързо разкриват отделните практики.

Служебното правителство наваксало забавянето на кабинета Петков, защото редовната власт не свършила нищо за Шенген. Продължаваме дипломатическите разговори с Австрия и Нидерландия.

Не се отказваме от Шенген, Донев критикува Нидерландия и Австрия за "двойни стандарти"

Не се отказваме от Шенген, Донев критикува Нидерландия и Австрия за "двойни стандарти"

Има надежда, че Австрия може да промени позицията си

Не е стреляно по мигранти на границата с Турция, по думите на премиера.

Президентът Радев не се меси в работата ми като служебен премиер, отчете Гълъб Донев. С държавния глава се чуват или виждат 2-3 пъти седмично. На нас ни трябва правителство, което да отстоява интересите на българските граждани, изтъкна той.

Премиерът даде висока оценка за проф. Габровски като медик. Той би имал успех като премиер, ако министрите до него са професионалисти и експерти.

Николай Габровски ангажирал вече надпартийни личности

Николай Габровски ангажирал вече надпартийни личности

Габровски и Янев намериха редица пресечни точки

Като популизъм Гълъб Донев определи повишението на минималната работна заплата. Трябва да има сериозна политика по доходите, изтъкна служебният премиер. Един такъв ход ще натовари автоматично бюджета с около 1 милиард лева, обясни той. Ако това мине на второ четене, ще се режат други разходи. Разумното увеличение е на 770 лева, по думите му. Това застрашава до известна степен финансовата стабилност на страната, по думите на Донев.

За оръжията за Украйна, той каза, че всички рискове са анализирани. Първо и преди всичко ще гарантираме националната сигурност и националния суверенитет, увери премиерът. С това решение България няма да бъде вкарана във война, по думите му. Предоставяме боеприпаси за обучение на украинските войници, стана ясно от коментара на Донев. Това е помощ, която е поискана, заяви служебният премиер.

Депутатите одобриха списъка с военна помощ за Украйна

Депутатите одобриха списъка с военна помощ за Украйна

След цирк, който спретнаха БСП в пленарна зала