Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отрече служители на Гранична полиция да са стреляли по нелегален мигрант на българо-турската граница на 3 октомври. "Това разследване, на което сме свидетели, протече повече от 3 седмици. За мен е много положително, че единственият случай, който се разглежда, е случаят от 1 октомври и това говори много добре за начина, по който се извършва охраната по държавната ни граница. Не е вярно твърдението и смесена българо-турска комисия разследва инцидент още от 1 октомври", обясни министърът пред журналисти, след като участва на парламентарния контрол в Народното събрание.

Демерджиев показа и снимки при какви условия работят граничарите и как някои от тях са пострадали при изпълнение на служебните им задължения.

Той посочи, че граничните полицаи са подложени на изключителна агресия. Такава агресия, която води до осакатяване на служители и разрушаване на местата, където служителите трябва да изпълняват задълженията си, ще бъде посрещната с необходимите ответни мерки, закани се вътрешният министър.

"Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да се премине срещу 50 евро, сега ни убеждават, че 9 пъти възпираме някои да я премине и понякога използваме оръжия. Понякога може да използваме оръжия, но не и в този случай, в който ни обвиняват", ядоса се Демерджиев.

МВР опровергава "Скай нюз": Не е стреляно на границата на 3 октомври

МВР опровергава "Скай нюз": Не е стреляно на границата на 3 октомври

Позиция по повод видеото, излъчено от медията, в което сириец твърди, че е прострелян на границата

МВР е дало инструкции как да действат граничарите, как да пазят живота и здравето на мигрантите и как да пазят и собствения си живот. За Демерджиев е удовлетворително, че в срещите, които България провежда с Турция имат положителен отзвук за това, което се случва през последните месеци на българо-турската граница. Турция отчита, че начинът, по който Гранична полиция се отнася с мигрантите, е много по-хуманен. В една конфликтна ситуация, в която мигрантите застрашават живота и здравето на граничните полицаи, те няма да стоят безучастно. Полицаите могат да използват оръжие винаги, когато са нападнати или в противен случай те дават предупредителен изстрел и могат да стрелят, ако не бъде изпълнено съответното разпореждане или ако бъде застрашен животът и здравето им, обясни силовият министър.

"Ако някои очаква, че ще инструктирам граничните полицаи да бъдат мишени по отношение на мигратите, няма как да се случи", категоричен бе Демерджиев.

ЕК очаква пълно разследване по твърденията за прострелян сириец на границата ни с Турция

ЕК очаква пълно разследване по твърденията за прострелян сириец на границата ни с Турция

"Фронтекс" не може да се меси в разследването, тъй като то е в компетентцията на нашите власти