Служебният премиер Гълъб Донев очаква 49-то Народно събрание да излъчи редовно правителство. Девет месеца по късно политическата ситуация е такава, че вниманието продължава да е насочено към очакването за съставяне на правителство, каза в анонса си Донев преди началото на заседанието на Министерски съвет.

Ако отклоним поглед за кратко от имената на кандидатите за министри, ще видим хората в администрацията, които също така са служители на държавата, изтъкна премиер. Той обясни, че днес в изпълнение на законовите задължения Министерски съвет ще приеме доклад за състоянието на администрацията за 2022 г. На този документ се обръща слабо внимание, а темата за администрацията се експлоатира от политиците, включително и като оправдание за неуспехите си, посочи Донев.

Той напомни, че същата тази администрация през 2018 г. провела Българското председателство на съвета на ЕС като неизвестно за обществото държавни служители получили признанието на ЕК за високия си професионализъм. Това е доказателство, че при ясни цели, българската администрация е в състояние да изпълни предназначението си и да изпълни високата си експертиза, подчерта премиерът.

По думите му реформата в администрацията е важна за приемането на страната ни в ОИСР. Специфичните условия, в които се намира страната, а администрацията е един от основните фактори при функционирането на държавата. Служебното правителство още в първия си ден, когато встъпи в длъжност, заяви, че ще възстанови доброто взаимодействие между институциите и атмосферата на работа, при която всеки държавен служител може да отстоява своята позиция без страх от политически натиск, каза Донев. Той увери, че служебният кабинет е правителство на действието в екип именно благодарение на съвместната работа с хората в държавната администрация.

В заключение премиерът поздрави новия служебен външен министър Иван Кондов с добре дошъл в екипа на Министерски съвет. Припомняме, вчера стана ясно, че президентът Румен Радев освободи досегашния външен министър Николай Милков с мотив, че най-вероятно Милков ще стане посланик на България в НАТО.

Денков няма да разговаря за имена в кабинета си

Денков няма да разговаря за имена в кабинета си

По никакъв начин не си представя Асен Василев и Делян Добрев на една маса