Служебният премиер Гълъб Донев заяви от парламентарната трибуна, че няма раздвоение на личността и сутрин като стане, и вечер като легне - няма раздвоение на личността. Когато ви казах, че служебното правителство не може да провежда дългосрочни политики, все още вярвам в здравия разум на Народното събрание да се направи коалиция, да застане зад редовно правителство, което да приеме държавният бюджет за 2023 г., да има дългосрочни политики и парламентът да го подкрепи, надява се все още премиерът.

Сега когато сме към края на годината и когато декември се взимат решенията какъв да бъде размерът на минималната работна заплата, в Тристранката ще се чуе мнението на всички с страни какъв да бъде размерът на минималната работна заплата, обясни Донев.

По отношение на социалните разходи, Донев уточни, че служебното правителство направило толкова много, за да подкрепи семействата през есенните и зимните месеци. Над 500 000 души са подкрепени с допълнителните помощи за отопление, допълнителни средства също са раздадени. Не манипулирайте и не вкарвайте в заблуждение българските граждани за бюджет, който вие сте приели, призова депутатите Гълъб Донев, който видимо е възмутен от проведените дебати за удължителния закон за бюджета за догодина.

Той посочи, че всички дефицити и структурни дисбаланси ще продължат и през следващите месеци, докато няма редовно правителство, което да предложи редовен държавен бюджета. Независимо, че няма редовно правителство и парламентарно мнозинство, което да застане зад него, предлагате дългосрочни мерки и политики, които да заставите редовно правителство да ги изпълни, което е нонсенс за Гълъб Донев.

Иначе от така проведения дебат към момента с възмущение се изказа и бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев. Нормален бюджет би трябвало да се предложи в Народното събрание от редовно правителство. Само предложенията на БСП и ПП в бюджета водят до допълнителни разходи от над 5 млрд. лв. Ако се прибави това към актуализирания бюджет ще отидем на дефицит в размер на 17-18-19 млрд. лв., предупреди Ананиев.

Гълъб Донев видя манипулация в протестите на БСП за минималната заплата

Гълъб Донев видя манипулация в протестите на БСП за минималната заплата

Той отрече удължителният бюджет на кабинета да не е социален

Той настоя депутатите да се концентрират върху приемането на удължителния закон за бюджета за догодина такъв, какъвто е. Вие предлагате да има бюджетен дефицит от 3%, но с вашите предложения и това, което имаме като ваше наследство от актуализацията на бюджета отиваме на много по-висок дефицит от предвидения, изтъкна депутатът от ГЕРБ, обръщайки се към парламентарните групи на ПП и БСП.

Асен Василев му отговори и добави, че слушал заклинания как всяка следваща година щяла да е по-зле, но се оказвало, че не е така. С всички наши политики от актуализацията, ако не се увеличава издръжката и капиталовите разходи, бюджетният дефицит може да е 3%, обясни той.

Георги Свиленски също репликира Кирил Ананиев и заяви, че от ГЕРБ преди няколко седмици гласували в подкрепа за безплатните учебници, но сега не се допускат в удължаването на закона за догодина. Когато гласувахте за това предложение не мислихте ли, че всичко ще стане толкова страшно, запита Свиленски. Той поиска личното мнение на Кирил Ананиев дали от 1 януари 2023 г. минималната работна заплата да е 850 лв. или трябва да остане 710 лв.

Кирил Ананиев отговори на всички така поставени въпроси на депутатите. Той няма нищо против социалните разходи и политики на останалите партии. С този удължителен бюджет и със служебното правителство по-разумният вариант е удължителният бюджет да продължи да изпълнява политиките, които са приети досега, аргументира се той.

Минималната работна заплата ще стане 780 лв., като се води дебат в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Не в парламента трябва да се определи размера на минималната работна заплата, а методиката, по която да се направи. Безплатните учебници за всички ученици ще бъдат осигурени, но от следващата учебна година, увери Ананиев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе думата. Като гледаме как ГЕРБ бранят бюджета, все едно са го писали заедно със служебния кабинет, видя тя и добави, че служебното правителство на Румен Радев оряза заплатите на хората, а не "лошите депутати". След изказването на служебния премиер, Нинова го репликира. Тя призова техния патрон (б.р. - президентът) да се поразбърза с връчването на мандатите и да даде втория на Продължаваме промяната. По думите ѝ като не се давал вторият мандат, нямало как да се стигне и до третата папка за съставяне на правителство.

Гълъб Донев очаква час по-скоро редовен кабинет

Гълъб Донев очаква час по-скоро редовен кабинет

Надява се на "професионалистите на Габровски"