Надявам се кабинетът, излъчен с мандата на ГЕРБ с премиер Николай Габровски, "подбран от професионалисти", да формира редовно избрано правителство на България. Надеждата ми за това е от два месеца. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, след като присъства на събитието "Битката за талантите 2022", организирано от b2bMedia, в столичен хотел.

Час по-скоро страната трябва да има редовно правителство, което да я преведе през вътрешнополитическите и международните кризи, каза Донев.

Припомняме, утре се очаква да се състои гласуването в пленарна зала на кабинета, предложен от Николай Габровски с първия мандат на ГЕРБ/СДС. До този момент отказ от подкрепа на правителството Габровски с първия мандат на ГЕРБ/СДС са заявили от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Възраждане". 

"Нямаме време" - Николай Габровски като пред студентски изпит се надява на Отл. (6)

"Нямаме време" - Николай Габровски като пред студентски изпит се надява на Отл. (6)

Третият мандат за него е хазартен и обременен

Премиерът бе лаконичен за решението на Комисията по бюджет и финанси да отложи приемането на удължителния бюджет. "В правото си са, когато дойде редовно правителство, може да приеме собствен бюджет", смята той.

Донев бе запитан какво прави служебният кабинет по отношение на цената на газа, след като вчера от "Булгаргаз" поискаха значително по-висока цена за януари месец 2023 г. Отговорът бе: "Независими обстоятелства от правомощията на правителството, повишението се определя по търговски механизми". Бизнесът бил решил, че тя може да се повиши с 40%, което значи, че е решил, че поносимо, уточни министър-председателят. Гълъб Донев бе категоричен, че служебният кабинет води открити процедури по отношение на цената на природния газ и е осигурил допълнителни количества за нуждите на бизнеса, като има и излишъци, които се търгуват от хъб "Балкан".

Росен Христов уверява: Зимният сезон е осигурен с газ

Росен Христов уверява: Зимният сезон е осигурен с газ

Според министъра е много вероятно Русия да ни съди за договора с "Газпром"

За протестите на АПИ днес - премиерът смята, че са "нормална реакция". Анализ на кабинета му показал, че през годините различни управления има дисбаланси в администрацията и състоянието не е розово. Правителството работи да се реши в цялост проблема и исканията на работниците да се приведат в действие, добави той. Относно протеста на работещите в Министерство на външните работи, Гълъб Донев заяви, че също се работи, но "е нужна промяна в нормативната уредба".