ГЕРБ направи своя избор да постави държавата и интереса на държавата пред интереса на партията. Това трябва да бъде оценено от всички. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова пред журналисти, след като придружи Николай Габровски в президентството. Номинираният за премиер с първи мандат Николай Габровски върна изпълнен мандата на президента Радев днес, точно една седмица след като го получи.

Десислава Атанасова отново увери, че изборът на членове на Министерски съвет и изцяло избор на Габровски, но "ние гарантираме нашата пълна подкрепа в пленарна зала". ГЕРБ са подкрепили и Габровски сам да подбере екипа си, с който иска да работи в МС.

Атанасова смята за съвсем логично неодобрението на работата на Народното събрание (по данни на "Тренд" от тази сутрин одобрението е едва 9%, а неодобрението - 82%). Логично е според Атанасова, след като в продължение на часове депутати могат да обсъждат само заглавието на законопроекта, но не и същността на текстовете. Намекът й беше насочен към дебатите по промените в Изборния кодекс, които в първия ден от влизането им в пленарна зала продължиха часове.

Все пак Атанасова уточни, че Народното събрание традиционно е арена на политически сблъсък. Но хората сега ясно са показали, че искат консенсус и искат да свършим конкретна работа. "Това, че проф. Габровски представи кабинета, който може да започне от ден първи работа, може и да повиши нивата на доверие в парламента, който би гарантирал с мнозинство приемане на най-важните закони за България", коментира още Десислава Атанасова.