Служебният премиер Гълъб Донев увери, че синдикалните организации ще бъдат включени в процеса на предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Това той направи в речта си пред XI конгрес на КТ "Подкрепа", който се провежда в НДК днес. Служебният премиер не посочи конкретни идеи, нито форма за това включване на синдикатите в процеса на предоговаряне, който излезе като задължителен за правителството от 48-то Народно събрание. Припомняме, че именно на тази идея настояваха от ПП "Възраждане".

По-голяма част от словото на премиера бе посветено на пазара на труда.

Донев сподели, че е свързан диалогично с политиката на синдикатите от над 25 г. Дори, когато сме на различни позиции, отново сме заедно на основните синдикални принципи, увери Гълъб Донев, посочвайки мисията на КТ "Подкрепа" да отстоява правата на членовете си и на трудещите се хора в България.

Румен Радев похвали синдикатите, че поставят удара си върху енергетиката

Румен Радев похвали синдикатите, че поставят удара си върху енергетиката

Държавният глава очаква, че ще продължи работата си със синдикатите

В обсъждането на темата за доходите на работниците и служителите сме на една и съща страна. Дори да припознавате служебното правителство като враг, изправени сме пред сериозни проблеми, които вместо да намерят решение веднага, са били отлагани за после. В резултат на това получаваме дълбоки социални неравенства, за които служебното правителство не може да предложи магическо решение. Това, което можем да направим, е да предложим решения сега в настоящата икономическа ситуация, изтъкна Гълъб Донев.

Пазарът на труда се променя по-бързо, отколкото сме готови да си представим, но това не променя позицията на синдикатите в тристранния диалог. Вероятно едни професии ще изчезнат, но на тяхно място ще се появят нови, които не можем да си представим. В тези времена на бързи промени КТ "Подкрепа" ще остане, защото няма как социалната защита и отстояването на правата на работници да бъдат заменени от изкуствен интелект. Един робот може да открие нарушение на трудовия процес, но не може да бъде съпричастен и солидарен, не може да предложи подкрепа, сравни Донев работата на синдикатите в ерата на дигитализацията.

Друго голямо предизвикателство е отношението на младите хора към пазара на труда, които въпреки големите си очаквания, не могат да се покрият от минималната работна заплата. Бъдещето на труда са младите хора на България и е време те да бъдат основна тема на социалния диалог, настоя служебният премиер.

КТ "Подкрепа" на битка с инфлацията на идеите

КТ "Подкрепа" на битка с инфлацията на идеите

Гладният на сития не вярва, а иска удобни обувки сега, отсече Димитър Манолов