"Решението на Народното събрание за минималната работна заплата чрез промени в Кодекса на труда, е такова, че никой не го харесва. Имаме основания да го критикуваме, защото тишината в лагера на работодателите престана." Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по време на обща пресконференция с другата голяма синдикална организация - КНСБ.

Той обясни, че най-доброто описание на настоящата ситуация в страната е, че сме в средата на нищото. Всичко това е нещо, което много прилича на безпътица дотолкова, доколкото ситуацията в страната не е от най-добрите. Няма адекватен партньор, с когото да водим дори стратегически разговори, а такива трябва да бъдат водени, разкритикува Манолов.

Припомняме, че не толкова критични бяха синдикатите в Народното събрание, когато дадоха съвместен брифинг с БСП, инициатори на промените в Кодекса по труда. Вчера с позиция, остро критична, излязоха работодателите.

Заплаха за икономиката виждат работодателите в новата формула за минималната заплата

Заплаха за икономиката виждат работодателите в новата формула за минималната заплата

Решението щяло да е бреме за управленските амбиции на повечето парламентарни групи

КТ "Подкрепа" и КНСБ направили две големи срещи с представителните си структури и направили политическа среща на ръководствата на двете синдикални организации, като изготвили обща декларация. Предизвикателствата не са никак малко и са групирани в три основни насоки - доходите, зеленият преход и енергетиката и трудовите и синдикалните права.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че в постоянните разговори между организациите на синдикатите е установено напрежение в няколко обществени сектора и бранша, като например в Български пощи, които се готвят за стачни действия. Напрежението основно заради доходите във всички сектори расте с бързи темпове - секторът на ВиК дружествата, където хората са на минимална заплати, градския транспорт в София, даде още пример Димитров. Други сектори също заявяват готовност за протести като служителите в средното образование. Няма перспектива увеличението на заплатите на учителите да се изпълни и отивайки на избори виждаме, че в следващите 3-4 месеца бюджет няма да има, изтъкна президентът на КНСБ.

"Не се изненадвайте, ако координацията ни стане по-видима", закани се Пламен Димитров и намекна, че може да има протести. Поради безпътицата и хоризонт това да се промени нагласата за протести рязко се повишава. Нито ще се задържаме, нито можем да се задържаме, изрази готовност още веднъж Димитров за протести.

НС реши: Минималната заплата става 50% от брутната средна от догодина

НС реши: Минималната заплата става 50% от брутната средна от догодина

Зелена светлина бе дадена с 177 гласа "за", 37 "въздържали се" и 55 "против"

КНСБ и КТ "Подкрепа" представиха своите синдикални искания в три основни области:

В областта на доходите КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за ръст на доходите през 2023 г., който минимум да компенсира прогнозираната средногодишна инфлация, приемане на бюджет за 2023 г., ръст на минималната работна заплата от 780 на поне 850 лв. не по-късно от 1 юни 2023 г. и минимална работна заплата минимум 1 000 лв. от 1 януари 2024 г., въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата и стартиране през 2023 г. на бипартитно договаряне на препоръчителни индекси за ръст на заплатите в реалния сектор.

В областта на зеления преход и енергетиката двете синдикални организации настояват за участие на национално представителните синдикати в преговорите с ЕК за отпадане на изискването в Плана за възстановяване за намаление с 40% на въглеродните емисии, с участието на синдикатите да се изготви и приеме национален план за справедлив преход, създаване н държавно предприятие "Конверсия на въглищните региони", осигуряване на достатъчно инвестиции в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток" 2, гарантиране от държавата на финансови пакети за компенсации на засегнатите работници и незабавно приемане на дефиниция за енергийна бедност.

Депутатите задължиха Атанас Пеканов да предоговаря Плана

Депутатите задължиха Атанас Пеканов да предоговаря Плана

Иска се да отпадане ангажимента на страната ни за намаляване на въглеродните емисии

В третата област по отношение на трудовите и синдикалните права КНСБ и КТ "Подкрепа" искат сумирано изчисляване на работното време само за производства с непрекъсваем процес на работа, транспониране на изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне, гарантиране правото на колективно трудово договаряне за всички работещи, криминализиране на деянията, насочени срещу правото на синдикално сдружаване и подготовка на проект на Закон за Ратификация на конвенция за премахване на насилието и тормоза в областта на труда и трудовите отношения в държавните служби.