Без здравеопазване не може да има нормална държава, здрави и усмихнати деца, икономика в прогрес и благоденстващо общество. Това послание отправи служебният премиер Гълъб Донев по време на тържественото отбелязване на 75-годишнината на университетската болница "Лозенец". Премиерът посади едно от 75-те дръвчета за годишнината на "Лозенец", като взе участие в първата копка за изграждането на параклиса "Вяра, Надежда, Любов" в двора на болницата.

Според премиера болница "Лозенец" е едно от най-важните и съвременни лечебни заведения у нас. "Затова днес всеки дошъл в болницата пациент може да бъде сигурен, че ще получи модерни и на европейско ниво здравни грижи", категоричен бе Гълъб Донев.

Премиерът похвали болницата, че петима лекари от екипа се включват активно в обученията по специализираната система за спешна медицинска помощ по въздух HEMS".

Министър-председателят награди за висок професионализъм с плакет заместник-директора по медицинската част на болницата д-р Светлин Сталянов, декана на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и началник на Клиниката по акушерство и гинекология в "Лозенец" доц. д-р Дорина Асенова, и зам.-декана на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и началник на Клиниката по педиатрия в болницата доц. д-р Йорданка Узунова.

Болница "Лозенец" с нови шефове до конкурс

Болница "Лозенец" с нови шефове до конкурс

В управителния съвет влизат д-р Христо Стоянов и Станимир Михайлов.

Припомняме, че преди три месеца служебното правителство гласува Постановление за промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г., за да увеличи капитала на МБАЛ "Лозенец" в София с 15 млн.лв.

Все още няма никакво развитие по разследването на схема за неправомерни трансплантации, извършвани в болницата . през юни 2021 г. тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров освободи цялото ръководство на лечебното заведение заради 14 установени случаи на трансплантации, правени на рецепиенти, които не са роднини и с фалшиви самоличности. Случаите са от 2019 г. и 2020 г. и са в нарушение на действащото законодателство. Освен това станаха известни и дълговете от над 30 млн.лв., които болницата бе натрупала.