Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но се разширява и усещането, че те са прекалени. Това показва изследване на "Галъп". 

Оценката за действията на властите в условията на коронавирус остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата. Тревогата от болестта продължава да спада, макар да остава преобладаваща. Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчни, но не и за икономиката.

Само 14% от фирмите у нас вярват, че ще се възстановят след кризата

Само 14% от фирмите у нас вярват, че ще се възстановят след кризата

61% очакват, че ще оцелеят, но с влошени резултати

Това са изводите от шестия експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", посветен на кризата с коронавируса. Повечето интервюта са преди отпадането на забраната за разходки в паркове и градинки и бе анонсирано облекчаване на мерките по отношение на заведения, предстоящо улесняване на движението между градове.

Одобрението за властта остава високо. Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите - 55% - в настоящата ситуация с коронавуриса. Така, ситуационното одобрение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация.

Снимка 478280

Източник: gallup-international.bg

Тревогата за доходите остава висока, на като че ли вече не расте толкова интензивно като в началото. Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронавируса, месец по-късно те вече бяха 47%, а сега са на практика същият дял - 46%.

17% от анкетираните съобщават за намалено работно време. Почти толкова бяха те и преди десетина дни, а в разгара на тревогата от заразата бяха 14%.

Очакване за загуба на работа имат 8% от респондентите. Преди десетина дни това бяха 14%, а месец преди това - 12%.

Ръстът на безработните остава тревожен. От началото на кризата те са нараснали с близо 280 хиляди и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число, показват калкулациите от сондажите досега. 

Снимка 478284

Източник: gallup-international.bg

Като цяло, мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като засега незадоволителни. 46% ги намират за недостатъчни, 26% - за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят.

Хората може и да не познават много икономическите мерки, но засега властта не успява да убеди обществото в ефективността на своите икономически действия.

От ГАЛЪП са направили 881 интервюта - национална извадка; за населението на възраст 18+ г. 01-03.05.2020 г. Абсолютна максимална грешка: ± 3.3 при 50% дялове. 1% от извадката е приблизително равен на 55 хиляди души, уточняват от агенцията.