Словашкият президент Иван Гашпарович и българският премиер Бойко Борисов се обявиха за засилване на стокообмена и културните връзки между двете страни, съобщиха от  правителствения пресцентър.

„Посещението на премиера Бойко Борисов и неговата делегация в Братислава е още едно потвърждение за добрите връзки между двете страни, а фактът, че се срещат висши ръководители на България и Словакия, е силен сигнал към бизнеса в двете държави." - заяви президентът на Словашката република по време на днешната си среща си с българския министър-председател.

Президентът Гашпарович и премиерът Борисов изтъкнаха, че съвпаденията на основните външнополитически приоритети на двете страни спомагат за разширяване и задълбочаване на двустранните връзки. Като пример двамата откроиха активното партньорство в групата на „Приятелите на кохезионната политика".
Със задоволство беше отчетен фактът, че за изминалата година се наблюдава нарастване на стокооборота между държавите. Бойко Борисов и Иван Гашпарович се обединиха около мнението, че има възможност за неговото увеличаване и двете правителства трябва активно да работят в тази посока по време на заседанията на смесените икономически комисии.

Двамата държавници се обявиха за засилване на сътрудничеството между България и Словакия и в сферите на културата, образованието и науката.

В рамките на официалното си посещение в Братислава министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация се срещната и с председателя на Народното събрание на Словашката република Павол Пашка.