Има определена доза безпринципност. Говорим за цивилен ръководител на военното разузнаване, но защо не говорим за цивилни началници на Военномедицинска академия (ВМА), Военна академия "Г. Раковски", Военна полиция. Този реторичен въпрос зададе ген. Стефан Янев, съветник на президента Румен Радев пред bTV.

Той обясни, че ветото на президента Румен Радев върху промените в закона за Военното разузнаване е заради честата смяна на законите, усещането за безпринципност и партизанска уклончивост

Цивилен ще може да ръководи военното разузнаване

Цивилен ще може да ръководи военното разузнаване

Това решиха окончателно депутатите

Имаше доста промени, каза ген. Янев. Дебатът дали да бъде цивилен или военен ръководителят на военното разузнаване все още не е преодолян. Има усещане за конюнктурност, заяви лаконично военният съветник на държавния глава.

Този човек трябва да има специфични познания и възможности и да е преминал през йерархията. Това е вид специалност или занаят, обясни изискванията към шефа на военното разузнаване ген. Стефан Янев. 

Румен Радев върна с вето Закона за военното разузнаване

Румен Радев върна с вето Закона за военното разузнаване

Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване

Това е вид бойно осигуряване, което е важно за планиране и провеждане на военните операции - и на операциите зад граница. Типичната военна кариера дава предимство на военния пред цивилния, подкрепи мотивите за налагане на вето от президента. 

Запитан това обръщане (на изискванията - б.р.) накърнява ли имиджа ни пред чуждите партньори, военният съветник заяви, че това е второстепенен въпрос. Накърнява се имиджа в самите служби. Дали цивилен или военен, когато има несигурност в законодателната процедура излиза, че никой не може да има сигурност в самата кариера. Когато хората не са сигурни каква цел преследват това се отразява на работата им, обясни той.

На въпрос дали промените в закона се правят за Янко Златанов, който е зам. шеф на военното разузнаване, но кариерата му е от ДАНС и МВР, ген. Янев не отговори конкретно. 

Шефът на НСО подаде оставка
Обновена

Шефът на НСО подаде оставка

Миналата седмица от президентската администрация отрекоха

За освобождаването на шефа на НСО ген.-майор Данчо Дяков той обясни, че ген. Дяков напуска по лични причини. Познавам го, мога да кажа. Чух, че си е намерил друга работа, може да е почнал - да е жив и здрав.

Той отказа да коментира изтеклите в медийното пространство обсъждания за причината ген. Дяков да подаде оставка.

"Не мога да коментирам думите на един или друг, личните причини означават нещо лично. Виждам начин на изразяване - и премиера, и президента са призовани да осигуряват условия за по-добър живот на всички български граждани", обясни ген. Янев.

Помолен да даде оценка на военния министър Красимир Каракачанов, той обясни, че военният министър се справя добре или зле в зависимост от резултатите, които постига. Сделката за самолетите в някаква степен зависи и от неговите усилия. Там има други водещи сили. Дай Боже тази сделка да се реализира без негативите, които бяха споменати от президента, допълни ген. Стефан Янев. 

Конгресът на САЩ определи $56 153 980 за покупката на осем Ф-16

Конгресът на САЩ определи $56 153 980 за покупката на осем Ф-16

България предоставя $1,2 млн. за сделката