Министърът на отбраната Георги Панайотов каза, че не става въпрос за пилотска грешка относно инцидента с падналия МиГ-29. Той уточни, че никъде в доклада не е писано такова нещо. Продължава разследването на прокуратурата, нека да изчакаме резултатите от него, допълни Панайотов, съобщава Министерство на отбраната.

Основните и съпътстващи причини ние, като военно ръководство, сме ги изтъквали в годините в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България - системното недофинсиране, проблемите с нальота, рисковата среда, в която работим, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов относно публикувания доклад на служба "Военна полиция" за инцидента с МиГ-29.

Темповете, с които страните около нас инвестират в отбранителни способности, наистина са впечатляващи и ние изоставаме, категоричен бе началникът на отбраната. Той подчерта, че са били изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и в момента вече се извършва планомерна летателна дейност на изтребителната ни авиация.

Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министър-председателят Стефан Янев наблюдаваха успешното изпълнение на епизодите на море по време на учението "Бриз 2021" днес, по време на деня за високопоставени гости и медии.

На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.

На 24 юни устройството беше намерено на дъното на Черно море и извадено с подводен робот. Стана ясно обаче, че черната кутия е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия.