Георги Първанов, президентът на България в периода 2002 - 2012 г., е скептик за възможността да се сформира голяма коалиция за управление на държавата след парламентарните избори април месец. За такава възможна коалиция - между ГЕРБ и БСП - за преодоляване на кризата Първанов бил намекнал още през 2008 година, но сега, през 2021 г., той не я вижда като възможна най-вече заради изключително дълбокото противопоставяне в самото общество. Иначе нито една от политическите партии не е припознавала такава коалиция като желана, но това е било възможен изход.

Стойчо Стойчев прогнозира шарения след изборите и вероятност за коалиция

Стойчо Стойчев прогнозира шарения след изборите и вероятност за коалиция

Според него "Има такъв народ" ще подкрепи някого, но няма да участва в управлението

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме тройната коалиция'', отбеляза бившият президент.

Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват, каза Първанов за опонентите на премиера.

Стабилна коалиция в следващия парламент - трудно, според Кольо Колев

Стабилна коалиция в следващия парламент - трудно, според Кольо Колев

Само ДПС били е в относително добро политическо здраве

В студиото на БНТ Георги Първанов коментира и едно широко обединение в ляво като трудно осъществимо днес по примера от първите години на прехода. Въпреки това според него това би дало отново шанс на левите партии да управляват страната. Първанов потвърди позицията си, макар и в чисто човешки и личен план, срещу номинацията на доцент Атанас Мангъров в листите на АБВ за предстоящия парламент. Решението било обаче на ръководството на партията - т.е. на лидера й Румен Петков. Първанов смята, че епидемията у нас не трябва да се политизира, а кризата да бъде оставена на управлението на специалистите. Не мога да приема изказвания на Мангъров като за сухите съчки и възрастните хора да го оставим да изгорят, заяви Първанов, който е привърженик на по-твърдите мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

Георги Първанов не спести и критиката си спрямо настоящия президент Румен Радев, който не е постигнал образа на обединител на нацията - да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. По думите на Първанов, Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

АБВ зоват социалистите да се обединят за обща кауза

АБВ зоват социалистите да се обединят за обща кауза

Разделителната линия не била АБВ-БСП, а ГЕРБ-всички останали

"Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник - и социален, и политически", посочи Първанов и даде пример голямата учителска стачка, 2007 г., когато в президентството са се събрали представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност, коментира Първанов.

Георги Първанов коментира и рязко влошените отношения между България и Република Северна Македония и ситуацията, че от най-близки народи сме се оказали най-враждуващите страни на Балканите. Грешка е било това, че проблемите между двете страни са прехвърлени в полето на Европейския съюз, според президента. Също така не трябва да се прави пряко сравнение между договорите на РСМ и Гърция и съответно България. Към нашия договор е нужно да се запише анекс, който да формулира какво означава "обща история" - че от древността до първите десетилетия на 20 век живеещите на територията на Северна Македония са били с българско национално самосъзнание.

Кючуков: Захариева наля много вода в мелницата на македонизма

Кючуков: Захариева наля много вода в мелницата на македонизма

Преди всичко нашата позиция няма разбиране и подкрепа от нито една европейска страна

Първанов не изключва натиск от страна на новата американска администрация за вдигане на ембаргото над Скопие, като част от битката на САЩ спрямо Русия.