Президентът на България (2002-2012) Георги Първанов поздрави енергийния министър Теменужка Петкова с наречен от него "малък шлем" - по аналогия с договорите, подписано по време на неговия престой на Дондуков 2 "голям шлем". В ефира на Нова телевизия Първанов определи като "новина по българо-руските отношения" договора, подписан между Петкова и Милер през уикенда, за проучване възможностите за инфраструктура в България.

"Както се казва: "Не на нас тези номера". България е проучена за 45 години, всичко се знае - от къде, какво трасе може да премине. Става дума за реализация на онова, за което намекна Дмитрий Медведев преди няколко дни, че една втора тръба от "Турски поток" може да мине през страната ни", обясни Георги Първанов и приветства идеята.

"Новината е добра. Няма да минат 63 милиарда, както ние го бяхме договорили, но може да минат 15-16 милиарда. От това ние ще печелим от такси, печелим и сигурност", според Първанов.

По думите му този договор говори за разбирателство на най-високо ниво, което е и знак за един възобновяващ се, макар и на много прагматично ниво, диалог между България и Русия.