"Трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна стратегия, стъпваща на реалните проблеми и търсеща техните решения."

Затова призова основателят на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по време на международен енергиен форум "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения".

Песимистично звучи, но проблемът не е в доходите, а в липсата на перспектива в областта на енергетиката.

Загуби до 1 млрд.лв за НЕК за 2018 г. прогнозира Румен Петков

Загуби до 1 млрд.лв за НЕК за 2018 г. прогнозира Румен Петков

Настоява за АЕЦ "Белене" и доставка на газ от Русия

"Кой ще се хване да учи и да работи в сектор, който затваря и отваря през една-две години и то в рамките на едно управление", запита президентът.

Според него основните изводи трябва да стигнат до онези, които правят политиката. Първанов настоява експертизата и енергийната дипломация да се съединят.

"Нека да не подвеждаме под еднакъв знаменател работата на всички политици", апелира той и допълни, че едни хора, евродепутатите, продължават да тичат в Бюрксел и да доносничат против АЕЦ "Белене".

Идеологизацията тегне като воденичен камък на енергетика, убеден Овчаров

Идеологизацията тегне като воденичен камък на енергетика, убеден Овчаров

Според него има комерсиализация и депрофесионализация на енергетиката

По думите му, след това евродепутатите се връщали отново със същата си позиция, само че облечени в европейски одежди.

"В енергийната стратегия темата за енергетиката е сдъвкана на една страница и въпросът за АЕЦ "Белене" отсъства", подчерта Първанов.

"През 2011 г., може би и преди това, сме направили една енергийна стратегия, която е за външна консумация. Като я илюстрираме с един или два интерконектора, които не вършат никаква работа или могат да бъдат просто само един байпас в условия на криза", категоричен е основателят на АБВ.

Първанов призова, че трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна стратегия, по-дългосрочна, всеобхватна и стъпваща на реалните проблеми и търсеща техните решения.

"Формиране на един такъв документ може да доведе до сваляне и обиране градуса на напрежението между институциите в по-широк план", смята президентът и изтъкна, че ако не се вземат мерки ще изтървем нещата. 

Първанов: Енергийните претенции на България са сведени до минимум

Първанов: Енергийните претенции на България са сведени до минимум

САЩ нито строят ядрена централа, нито дават газ, но ни бранят от руски енергийни проекти

Първанов иска по-малко да дебатираме по Истанбулската конвенция и да се хванем с реалните проблеми, като например демографската катастрофа.

Президентът наблегна, че демографската катастрофа няма да се отстрани с изкуствени мерки, а трябва реално и дълбоко да се влезе в икономиката и да се започне с енергетиката. 

"Навремето бях перефразил една фраза за Клинтън - "Икономиката, глупако", но вместо икономиката - от енергетиката, глупчо. Това е най-високотехнологичния отрасъл, където трябва да се заделят толкова пари, колкото за новите самолети", убеден е Първанов. 

По думите му трябва да се прояви характер в международната и енергийната дипломация, защото си струва. "Ако няма консенсус, трябва характер, воля и бизнес", поясни той. 

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на недоволство

"Ако се сърдите на някого за американските бази, сърдете се на мен заради големите енергийни проекти. България печели от едното и другото, но това е майсторлъкът", завърши Първанов.