Загубата на Националната електрическа компания (НЕК) за 2018 г. може да стигне до 1 млрд. лв. Затова предупреди председателят на АБВ Румен Петков по време на международен енергиен форум "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения".

Той настоява за изграждането на АЕЦ "Белене" и доставка на газ от Русия, през България и за Европа.

Шефът на АБВ припомни за продажбата на Мини Марица Изток 1 и Мини Марица Изток 3 от правителството на Иван Костов при условия на пряко посегателство върху българския бит и икономика.

"Ние като държава удряме "ТЕЦ Марица Изток 2" за сметка на огромни пари, които изсипваме в "ТЕЦ Марица Изток 1" и "ТЕЦ Марица изток 3". Загубата на НЕК за 2017 г. само от тази схема отиват на 600 милиона лева, а за миналата година могат да достигнат до 1 млрд. лв.", подчерта Петков.

Той отбеляза, че вместо да имаме работещи мощности на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене", продължаваме да сме разколебани кога, как и с кого.

Ако не задвижим „Белене“, НЕК фалира, предупреди Петкова

Ако не задвижим „Белене“, НЕК фалира, предупреди Петкова

Двама кандидати да строят „златната кокошка” АЕЦ Белене

"Наслушахме се на заклинания как "Син поток" няма да стане, как "Южен поток" няма да стане и как "Турски поток" е спекулация. Днес се налага да се борим не за пряката доставка и да сме горди с това, че има някаква възможност България да плаща такса за пренос на Турция за руски газ", недоволен е Румен Петков.

Петков поясни, че основната цел на АБВ е да се направи експертен анализ на състоянието на системата, с който да се предложат идеи за отстояването на България като ключов фактор в енергийната сигурност на региона.

Той припомни, че в последните 20 години политиците са ни убедили, че взимането на политически решения водят до катастрофални последици за развитието на България.

Шефът на АБВ наблегна, че против проекта "Северен поток 2" са гласували групата на либералите, ЕНП/ГЕРБ, ПЕС, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Петков подчерта, че диверсификацията на енергийните източници трябва да бъде на конкурентна основа.

Проф. Атанас Тасев припомни твърденията за проекта "Южен поток" като геополитически проект, с който Русия не желае да загуби европейския пазар, затова и създавала паралелна структура за гарантирани доставки на Европа. 

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

По проекта да се работи без държавна гаранция, искат управляващите

Проф. Тасев отчете, че руският газ заема 38% от доставките на газ в Европа, което в термините на европейското законодателство вече означавало, че червената линия е причината, но Европа не се възмущава.

Бившият външен министър Ивайло Калфин посочи, че всички нови централи, които се правят, би трябвало да се правят така, че да не получават държавна помощ.

Калфин предупреди, че след 2025 г. държавата няма да може да използва ТЕЦ-овете си със студен резерв с аргумент, че те трябва да работят на чисто пазарни условия.

"Ако въпросът за енергетиката в България е важен, трябва да помислим за механизъм, с който да се следи европейското законодателство в достатъчно ранна фаза, с което да се влияе на взимането на решения от българските институции и тяхното участие", уточни той.

Калфин призова да се подчиняваме на европейското законодателтво.

Томислав Дончев два пъти: Строим "Белене" или на пазарен принцип, или не строим

Томислав Дончев два пъти: Строим "Белене" или на пазарен принцип, или не строим

Няма никакви политически нюанси, уверява вицепремиерът

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева коментира, че страната ни има структурна икономика като на държави от третия свят и единствено климата ни пречи, за да се наречем "бананова република".

Ганчева е на мнение, че енергетиката е високотехнологичен отрасъл и тя трябва да гарантира сериозно заплащане на труд. Тя отчете, че най-високите средни заплати в енергетиката са в АЕЦ "Козлодуй".

По думите й енергетиката има много важни геополитически и стратегически измерения.

Шефът на НЕК: Политическият риск е по-притеснителен за инвеститорите в АЕЦ "Белене"

Шефът на НЕК: Политическият риск е по-притеснителен за инвеститорите в АЕЦ "Белене"

Кандидатите не били толкова озадачени от липсата на държавни гаранции, според Илиев

"АЕЦ "Белене" трябва да бъде реализиран, защото той е в името на енергийната сигурност на България", призова Ганчева, като припомни, че позицията на партията по темата за енергетиката винаги е била последователна и категорична.

На събитието присъстваха още представители на синдикални и работодателски организации, на държавната администрация, депутати, кметове на населени места и дипломати.