Напрежението в коалицията ще бъде преодоляно. Изходът е в нова процедура по избор за гуверньор на БНБ. Предложените до момента кандидатури очевидно не намериха подкрепа вътре в управляващата коалиция и няма как да бъдат подложени на гласуване. Едната кандидатура вече бе оттеглена, очаквам това да се случи и с другата. Това коментира пред БНР председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

Той допълни, че ако Слави Трифонов не оттегли кандидатурата на Каримански, то може да се стигне до момента, в който избора за нов шеф на БНБ да зависи от гласовете на ГЕРБ и ДПС, които вече са дали положителни сигнали за подобно нещо.

Кирил Петков: Няма нужда от бързи действия за БНБ в момента

Кирил Петков: Няма нужда от бързи действия за БНБ в момента

Оттеглянето на Гюров показвало лидерство

"Позицията на БСП е ясна от самото начало. Кандидатът за гуверньор на БНБ трябва да е непартиен човек и в управляващата коалиция да има обединение около неговата кандидатура", каза още Свиленски.

Той призна още че на последния си пренум социалистите са отчели като недостатък на коалицията именно частта с липсата на добър диалог.

"Комуникацията трябва да се подобри, за да могат всички предложения да бъдат реализирани по най-бързия начин", допълни Свиленски.

"Девизът на това управление е нулева корупция, а тя се постига с вземането на превантивни мерки. Наблюдението в различните ресори попада под контрола на няколко от партиите в коалицията", категоричен бе социалистът.

Андрей Гюров: Оттеглянето на кандидатурата ми беше правилният ход

Андрей Гюров: Оттеглянето на кандидатурата ми беше правилният ход

Стабилността на коалицията е по-важна от един пост

"Колегите от Демократична България имат своето право да внесат проект на решение за военна помощ за Украйна. БСП няма да подкрепи това решение с ясните аргументи, които вече сме ги казвали. Няма как да изпращаме оръжия, когато мира е нашата основна ценност", подчерта Георги Свиленски.

Той напомни, че в БСП винаги са били против войната и партията е за мира.

"България е приела вече около 100 хиляди бежанци и се грижи за тези хора. Помагаме с хуманитарна помощ, но не и с военна", обяви още той.

Свиленски за пореден път изтъкна, че за БСП изпращането на оръжия в Украйна е червена линия, от която няма да отстъпят.

"За нас разговорите трябва да минат на дипломатическо ниво и войната да спре незабавно",  заяви Свиленски.