Оттеглянето на кандидата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров показвало какво значи истинско лидерство, смята министър-председателят Кирил Петков. Коментарът си той направи след церемонията по откриването на IT институт към Софийския университет, в чието развитие държавата ще участва с инвестиция от 100 милиона долара. И отново призова - най-разумният ход бил "Има такъв народ" също да оттеглят кандидата си Любомир Каримански.

Тошко Йорданов за стола в БНБ: Това е политически рекет

Тошко Йорданов за стола в БНБ: Това е политически рекет

Намекват, че едва ли не ние ще вземем и ще продължим на ГЕРБ

"Никой не трябва личната си кариера да слага над стабилността на България.  Затова и благодаря на Андрей Гюров, че се оттегли. Показахме какво значи лидерство. Когато няма разбирателство, по-добре да се направи стъпка назад, вместо да се настоява на всяка цена за нечия позиция на нечие място", каза премиерът.

Андрей Гюров: Оттеглянето на кандидатурата ми беше правилният ход

Андрей Гюров: Оттеглянето на кандидатурата ми беше правилният ход

Стабилността на коалицията е по-важна от един пост

Нищо не изисквало бързи действия в момента, смята премиерът, а можело да се седне и обсъди "една кандидатура, която е обединяваща. "Сега имаме една кандидатура, с която 3 от 4-те партньори не са съгласни", подчерта той.

"Гуверньорът на БНБ трябва да има едно важно качество - висок морал и висока етика. Това е по закон. Всички други банкови позиции, включително и в Световната банка, изискват знания и професионализъм. Но когато говорим за най-висшата позиция в България в банковия сектор, която трябва да управлява всички парични потоци, които влизат и излизат от България, там етиката и моралът е на съвсем друг стандарт, който трябва ние като българи да изискваме", уклончив бе Петков на въпрос дали на Каримански е била предлагана позиция в Световната банка, за да се оттегли от борбата за шеф на БНБ.

Петков отново не отговори и дали е отправял обидни реплики към Каримански, за което твърди лидерът на ИТН Слави Трифонов, като се оттегли от събралите се медии след блиц коментара си.

БСП не взима страна и няма да гласува в зала за Каримански

БСП не взима страна и няма да гласува в зала за Каримански

Румен Гечев: Не можем да си позволим да внасяме допълнителен шум