Партия ГЕРБ винаги е готова за избори и това сме го показвали много пъти. Това заяви пред БНР Десислава Атанасова от партията по повод датата на предстоящите парламентарни избори, която трябва да определи президентът Румен Радев.

По нейни думи ГЕРБ не се ядосани на държавния глава. В политиката обаче се носела отговорност за взети решения.

Според Атанасова е редно решенията да се обосновават публично. Тя подчерта, че повече от година не е имало Консултативен съвет по национална сигурност.

Нелогично е това, че президентът си променя мнението, посочи Атанасова по отношение на изказването на Радев от 7 декември, че изборите трябва да се проведат в срок - 28 март.

Тя заяви, че президентът трябва да запознае обществото с мотивите си, а не "да се крие зад пандемичните мерки или евентуални бъдещи рискове".

Атанасова изтъкна, че от ЦИК са заявили готовност, както и Общественият съвет към нея, относно провеждането на вота. По нейни думи никой не твърдял, че изборната администрация или централната власт да не се справят.

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти прогноза

Според депутата от ГЕРБ дори и до 28 март страната ни ще бъде много по-подготвена за избори в условия на пандемия, защото вече ще има много ваксинирани.

Тя напомни, че в момента има действащ текст в Изборния кодекс, свързан с гласуващите в лечебните заведения, също има и текстове за гласуващите в дома си.

Атанасова допълни и че до указа на президента, който трябва да излезе до края на януари, парламентът би инициирал спешна законодателна промяна относно карантинираните граждани.

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

За премиера нямало смисъл датата на вота да бъде друга

Припомняме, по-рано днес премиерът Бойко Борисов запита кой диктува на президента датата за изборите. Въпросът му беше по повод изказването на президента Румен Радев, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.

Преди дни министър-председателя разкритикува държавния глава, че иска да отложи изборите, след като вече е обявил, че те трябва да се проведат в срок - 28 март.

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Казаното трябва да се отстоява от тези, които са казали