Скандал в парламента. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков излезе на трибунка в парламента да отговоря на брифинга на ГЕРБ за затварянето на въглищните централи, които присъстват като точка в Плана за възстановяване и устойчивост. Петков на няколко пъти се опита да каже своята аргументация по въпроса, но бе многократно прекъсван от колегата си депутат и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков.

Станков се заяде с Кирил Петков затова, че нямал право да лъже българските граждани. Кой пое ангажимента да намали въглеродните емисии по времето на ГЕРБ или на ПП, запита Петков депутата от ГЕРБ. Цялата работа е, че не искате да има енергиен преход, а искате да има саниране с ваши фирми, заяде се бившият премиер.

В крайна сметка след словесни политически престрелки, Петков подкани Станков да отиде при него на трибуната и след като се изкаже, да опонират. Това не се случи и брифингът на ПП в парламента пропадна.

Това, което успя да каже Петков преди да бъде прекъсван от Жечо Станков е, че България е сред първите 10 страни, която е усвоила първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Мариците не трябва да се затварят. Намаляването на въглеродните емисии трябва да стане през сезонно балансиране и да не се затварят никакви капацитети, изтъкна Петков.

Идеята да сменят инвестиции във ВЕИ и да ги прехвърлят в поредните проекти за саниране на техни фирми няма много лесно как да стане, заяде се Петков с ГЕРБ. Той не е чул реална идея за замяна на съществуващия План за възстановяване.

Кирил Петков добави още, че намаляването на въглеродните емисии не започвало от Плана за възстановяване, а ангажиментът започнал по време на управлението на кабинета Борисов-3.

Кой сложил подпис за затварянето на въглищните централи - ГЕРБ и ПП разиграха сценка
Обновена

Кой сложил подпис за затварянето на въглищните централи - ГЕРБ и ПП разиграха сценка

Такива безумни ангажименти не сме поемали, уверява Теменужка Петкова