КЕВР няма как да функционира оттук наттък, след като Конституционният съд постанови, че процедурата по избора на председателя на енергийния регулатор Станислав Тодоров е противоконституционна, като това може да доведе до хаос в енергийната система.

Това заявиха минути след решението на КС на брифинг в кулоарите на парламента от ГЕРБ, които са и вносителите на сигнала против настоящия председател на КЕВР.

"Нулево толерантните към корупцията, знаещите и можещите, а за нас пълни аматьори, претърпяха пълен провал. Поредното беззаконие и политически произвол на промяната катастрофира в правовата държава и правосъдието", отсече правното острие на ГЕРБ и председател на парламентарната им група Десислава Атанасова.

КС заличи Станислав Тодоров като шеф на КЕВР

КС заличи Станислав Тодоров като шеф на КЕВР

Решението на КС "отваря вратата" и за оспорване на решения на КЕВР

По думите й решението на Конституционния съд означава, че всеки може да обжалва и спечели в съда всяко решение на КЕВР, взето в периода, когато Тодоров е заемал директорския пост. "Нали знаете какво значи това? Пълен хаос в енергетиката", попита и сама отговори тя.

"Процедурата за избор на председател на КЕВР стартира с едни правила, с едни изисквания за кандидатите. Станислав Тодоров не отговаряше на тези критерии. След това, когато беше свършил срокът за подаване на документи, промениха закона", обобщи проблема в изборната процедура бившият енергиен министър и настоящ депутат от партията на Борисов Делян Добрев.

"От този момент КЕВР няма председател. Повтарям - КЕВР няма председател. Председателят е свален с решение на Конституционния съд. Не искам да споменавам поименно, но няма как да не го направя. Колеги народни представители, като Христо Иванов, Атанас Славов, Ива Митева, Крум Зарков не би следвало оттук нататък да говорят за съдебна реформа", каза на свой ред Радомир Чолаков.

ГЕРБ викат Петков, Василев и Николов за антиконституционния избор на шеф на КЕВР
Обновена

ГЕРБ викат Петков, Василев и Николов за антиконституционния избор на шеф на КЕВР

КС върнал и фирма на опозицията на ГКПП "Капитан Андреево"

"Бих ви помолил да отидете в КЕВР и да попитате председателя дали вече е освободил кабинета, или дали ще го освободи до края на деня. Ако той каже, че няма да освободи кабинета, върнете се и ще ви кажа какво следва. Защото оттук нататък следват едни много тежки текстове от Наказателния кодекс", добави той.

Освен решението на Констутуционния съд от днешния ден, Десислава Атанасова очерта и други две знакови за енергетиката събития от последните 24 часа - прекратяването на меморандума за сътрудничество с GEMCORP, както и това, че ДАНС е препратил към Върховната касационна прокуратура сигнала на ГЕРБ за газовите сделки между "Булгаргаз" и частната МЕТ.

"В нашия сигнал сме засегнали покупката на газ от МЕТ, липсата на процедура, продажбата на "Булгаргаз" на по-високи цени. Тоест една фирма купува от държавата газ и веднага след това й го продава. По наши изчисления щетите от това са 100 милиона лева", припомни пък казуса Делян Добрев.