И ГЕРБ излязоха с последна декларация от трибуната на парламента. Десислава Атанасова поздрави всички ученици, учители и родители с първия учебен ден и обяви: Краят на 46-то НС - изтече срокът на годност на този парламент, а Мика Зайкова се оказа лоша орисница и за 45 и 46-то Народно събрание - защото щетите на 45 и 46-то парламент върху парламентаризма ще се помнят дълго, каза Атанасова.

Тя продължи: Във времето на краткия мандат беше управлявана страната от служебно правителство на Радев - изходът става неясен и все по труден, констатацията е важна.

По думите й се изисква от служебните правителства да успокоят политическата атмосфера, да се справят с текущите задачи на управление. Проваленият мандат на 46-то НС е отговорност на служебния кабинет, който нямаше потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде подходяща атмосфера за правителство. "Духът на българското законодателство не вменява на служебен кабинет да реформира сектори и да въздава справедливост", коментира депутатът от ГЕРБ. По думите й - една от причините е отказът на Румен Радев да изпълва със съдържание длъжността, да спазва правила и да съдейства за решаване на кризата. Напротив - държавният глава погазвал Конституцията.

ДПС излезе остро срещу самозабравилите се Радев и Рашков

ДПС излезе остро срещу самозабравилите се Радев и Рашков

Нарушение на Конституцията от най-високо ниво, президент, НС

Най-отблъскващите спорове в рамките на НС се случиха между партиите на протеста, последното благодарение и на интригите на Радев, който вместо да осигури пространство за диалог, президентската институция била превърната в щаб на действащия кандидат за президент, а властта била насочена за създаване на политически проекти, които да го заменят, а докато партиите на протеста се радвали, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не усетили че е започнало да изчегъртва и тях, посочи Атанасова.

ГЕРБ не пропусна и активното участие на вицепремиера Бойко Рашков. В предизборната кампания вместо да пази неутралитет, Рашков привиквал в районните управления активисти и симпатизанти на ГЕРБ, в разрез с Конституцията. "Никога през последните 30 г. не е имало такива манипулации и пряко влияние върху изборния резултат", посочи Атанасова.

Корнелия Нинова обяснява урока на 15 септември

Корнелия Нинова обяснява урока на 15 септември

46-то НС започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен

Не е имало такава тежка атака от страна на държавата, но ние издържахме и на този натиск и показахме, че не просто съществуваме, а сме незаобиколим фактор. Благодарение на него осъзнаваме, че изгарянето на мостове и между институционални сблъсъци са в основата на политическата безизходица, а за да има стабилност - трябва диалог, категоричен е депутатът от ГЕРБ. Атанасова пожела успех на всички парламентарни сили в изборите, пожела 47-то НС да намери начин да възстанови политическия диалог, реда и спокойствието в обществото и да се откликне на предизвикателствата, пред които е изправена България.