Големият грях на 46-то Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност за промяната. Трябва да ни е за урок и дано днес, на 15 септември, да сме го научили и да бъдем добри ученици. Toва заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в декларация, след като председателят Ива Митева изчете указа на президента Румен Радев за разпускане на 46-тия парламент.

Лидерът на БСП посочи, че днес е последното заседание на парламента и всяка партия ще го оцени от своя гледна точка. Важна ще е оценката на хората, които ни избраха и благодарение на чиито избор сме тук, според Нинова обаче.

По думите ѝ има сериозни причини да се стигне до настоящото разпускане на парламента и ако депутатите не се опитат да ги променят, рискуват и следващият парламент да се провали. Има базови принципи, за които си заслужава да говорим в добър тон.

46-то НС започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото било сбъркано заради разделителните линии между партиите на статуквото и на промяната, изтъкна Нинова.

Втората причина за провала на 46-о НС е липсата на разум и отговорност за съставяне на мнозинство. "Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове и интереси", анализира Нинова.

Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Румен Радев не пропусна отново да поласкае всички честни социалисти

Третата причина за провала на настоящия парламент са емоциите и интересите на "аз-а", взели връх над разума и интересите на държавата. Стигна се до лични обиди, до оценки за физическа и психическа характеристика - сбъркана работа и сбъркан подход, оцени Нинова.

БСП обаче не влезли в скрити разговори и задкулисие, а били разумни и се опитали да направят трайно мнозинство за промяна и стабилност. Каквото и да се прави от служебни и редовни кабинети, промяната е тук. Ако тук не я започнем, промяната няма да се състои, предупреди Нинова.

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Десетки депутати традиционно отново представиха идеите си за допълнителни средства за редица сектори.

Тя открои още, че депутатите направили и нещо добро в 46-то Народно събрание - актуализирали бюджета. Актуализацията върна законността и правовата държава там, където ѝ е мястото. Това е голямото достойнство на актуализацията, ако гледаме на нея откъм държавността, отбеляза соцводачът.

"Закърпихме положение за три месеца, но не решихме генерално проблемите на хората. Добро е, но не е достатъчно", коментира Нинова, която се опасява, че на финала на парламента и предизборната кампания депутатите да не се плъзнат по пътя на търсене на вина.

Тя пожела на народните представители смислена предизборна кампания, кампания с аргументи, политики и спор по същество, а накрая - народът да реши.