Председателят на 46-тото Народно събрание Ива Митева прочете президентския указ за разпускане на парламента.

Указът е издаден на 14 септември, а парламентът се разпуска от утре, 16 септември. Това е последният работен ден на 46-то Народно събрание, в което депутатите гласуваха на второ четене преместването на Бюрото за защита от главния прокурор към Министерство на правосъдието. 

След изчитането на указа, последваха декларации от парламентарната трибуна от ПГ на всички представени партии.

По-късно днес от президентството потвърдиха, че държавният глава е подписал указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на 46-ото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

Официалната церемония, на която президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще се проведе на 16 септември на Дондуков 2.

Припомняме, до разпускането на 46-то Народно събрание се стигна след като и третият проучвателен мандат не беше успешен - БСП не успяха да съставят кабинет, а на 7 септември те върнаха мандата на президента.

Още преди това Румен Радев няколко пъти изисква от депутатите да гласуват актуализация на бюджета, особено на фона на очакванията за второ служебно правителство, което да управлява страната до края на годината. След гласуването на актуализацията обаче, държавният глава даде и още един работен ден на депутатите - днешния, така че те да успеят да гласуват и връщането на Бюрото за защита от управлението на главния прокурор към Министерство на правосъдието, както беше и до 2014 г. По казуса с Бюрото за защита и правомощията му държавният глава сезира и с въпрос Конституционния съд, решението му все още се очаква.

Утре ще стане ясен съставът на втория служебен кабинет, а предсрочните избори ще се проведат 2 в 1 с президентските, насрочени от НС на 14 ноември 2021 г.