Президентът Румен Радев не даде особена яснота по въпроса кога ще разпусне настоящото 46-то Народно събрание. Въпросът изникна на дневен ред след като в четвъртък от БСП, които получиха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, обявиха, че ще го върнат неизпълнен във вторник, 7 септември.

"Неуспехът на нашите народни представители за пореден път да излъчат редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани.

Така че на дневен ред не е толкова датата на изборите, а дали Народното събрание ще може да се мобилизира, за да свърши поне малка част от работата", уклончив бе държавният глава, давайки да се разбере, че от гласуването на актуализацията на бюджета до голяма степен зависи решението му кога да прекрати краткия живот на текущия парламент.

Избори две в едно ще се организират по-добре, според Цветозар Томов

Избори две в едно ще се организират по-добре, според Цветозар Томов

Най-трудният технологично вариант е в три последователни седмици избори

Радев многократно изрази и разочарование от това, че депутатите не са свършили множество важни за страната неща, включително и да приемат Плана за възстановяване и устойчивост.

Именно от датата, на която президентът разпусне парламента, зависи и датата, на която ще се проведат парламентарните избори. Румен Радев отново преповтори тезата си, че вариантът избори 2 в 1 противоречи на духа на Конституцията. Същевременно обаче не се знае каква ще е здравната ситуация през ноември, затова избори в три поредни седмици може да се окажат неудачен, а и по-скъп вариант. Държавният глава ще търси балансиран вариант за датата на изборите. Така че търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена", заяви Румен Радев.

По думите на президента, темата за състава на служебния кабинет не е на дневен ред. "В момента най-важното е какво ще свърши парламентът", заяви Румен Радев. "С това служебно правителство исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля наследения антагонизъм между партиите. Мисля, че този модел се оказа успешен и показа сериозни резултати", допълни държавният глава.

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

И техническото обслужване на машините в секциите в чужбина

Припомняме, първоначално БСП възнамеряваха да държат третия мандат за съставяне на редовно правителство до 10-15 септември. Вчера обявиха, че ще върнат мандата на 7 септември.

От БСП поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи - първи бяха от "Изправи се.БГ! Ние идваме", които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и "Има такъв народ" склонят. Нещо, което още лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане. От "Демократична България" пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания. Така БСП се оказаха в ситуация да върнат мандата, а държавният глава трябва да разпусне и 46-ото народно събрание, да назначи служебно правителство и в срок от два месеца да се проведат втори поред предсрочни избори.

БСП получиха третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с "разум, мъдрост и спокойствие" при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.