От ГЕРБ настояха за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства около случая с нахлуване на американски бойци в частна фабрика в близост до военно летище "Чешнегирово". За това настоя заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Даниел Митов от трибуната на Народното събрание.

Митов обясни, че временната анкетна комисия трябва има за цел провеждането и планирането на учението в Чешнегирово, всички последващи действия на длъжностни лица от Министерство на отбраната по разследване на инцидента и изготвяне от тях доклади и резолюции.

Временната комисия трябва да установи още дали е имало нерегламентиран натиск върху служители на служба "Военна полиция" да поемат отговорност и да подписват документи с невярно съдържание, какви действия са предприети по разследване на инцидента, довели до смъртта на лейтенант Тодор Манчев.

ГЕРБ няма да допусне историята да бъде заметена под килима. Какво наложи подобно бързане с повишаване в ранг и даване на пагони на полковник Ивайло Сотиров с указ от страна на президента Румен Радев, запита Митов. Според него може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират зависимости преди служебното правителство да сдаде власт.

Декларацията на ГЕРБ дойде в момента, когато държавният глава Румен Радев удостояваше полковник Ивайло Сотиров на длъжността директор на Служба "Военна полиция" с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Припомняме, на 11 май американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско - с. Чешнегирово. Претърсиха го и "респектираха" персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха.

На 19 юли е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана старши лейтенант Тодор Манчев от Служба "Военна полиция". Той е намерен в района на ПОБ "Ново село" в спално помещение.

За самоубийството на старши лейтенант Тодор Манчев министърът на отбраната Георги Панайотов заяви, че старши лейтенантът по документи и разследване на Инспектората на Министерството на отбраната няма никаква вина за това, че не е докладвано за инцидента. Разследването на Инспектората на ведомството в Пловдив било свързано с факта, че МО не е знаело за инцидента, при положение че собственикът на цеха е разговарял със служители на "Военна полиция". Тази верига за докладване е прекъсната и във Военна полиция-Пловдив е спряна информация да дойде до министерството. Старши лейтенантът няма никаква вина от това, което сме научили до момента, каза Панайотов. 

Президентът Румен Радев също бе възмутен от недоразумението с американските военни.

Малко по-късно от президентската администрация информираха, че държавният глава връчи пагоните с чин "бригаден генерал" новите директори на служба "Военна полиция" Ивайло Сотиров и служба "Военно разузнаване" - Венелин Венев.

"Новите звания и назначения са израз на признание за постигнати високи резултати, за вашите професионални умения, знания, командирски и лидерски качества, доказани през дълги години на служба", заяви президентът Румен Радев по време на церемонията в Гербовата зала.

Радев изтъкна, че Служба "Военно разузнаване" има богати традиции и носи ключова роля в системата на национална и колективна сигурност. Той изтъкна отговорността на двете служби.

Службите "Военно разузнаване" и "Военна полиция" са изправени пред редица предизвикателства, свързани с непрекъснато растящите по обем и сложност задачи, липсата на достатъчно ресурси, на личен състав, на условия за подготовката му. Справянето с това изисква визионерство, решителност и всеотдайност на ръководния състав, каза държавният глава.

"Служете честно и всеотдайно на родината!", обърна се Румен Радев към двамата бригадни генерали.