Ако лидерът на столетницата споделя принципите на нашите евродепутати, тя би могла да стане член на Европейската народна партия и да представя позициите на ГЕРБ.

Това обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на извънредна пресконференция в централата на партията.

Нинова призова Борисов да се въздържа от лъжи

Нинова призова Борисов да се въздържа от лъжи

Обвинява премиера в двойна външна политика

Биков обясни, че от партията са принудени за пореден път да дават пресконференция, за да опровергаят думите на един политик, станал известен с прозвището "госпожа лъжа".
Той оцени сблъсъкът между ГЕРБ и БСП по въпроса за процедурата на Европейския парламент срещу Унгария като "сблъсък между една лидерка на втората по сила партия и реалността".

В Европейския парламент нашите евродепутати гласуваха против декларацията, която призовава за отнемане на гласа на Унгария. Нито една държава, член на Европейския съюз, не може да бъде с напълно отнет глас, защото това не е европейска политика, уточни Биков.

Унгарската дилема на Борисов

Унгарската дилема на Борисов

Отлагането на позиция от страна на Борисов не е лишено от логика, пише Димитър Петров

Той припомни, че правителството на свое заседание е взело решение за изработване на българската позиция кога въпросът да бъде поставен в Съвета на Европейския съюз и позицията да бъде в същата посока, в която са гласували и българските евродепутати.

"Кога се очаква да бъде поставена не е ясно, но би могла да бъде поставена и след една, две или три години. Ние ще имаме позицията, която сме имали до този момент", посочи се герберът.

Сергей Станишев, Момчил Неков, Петър Курумбашев и Георги Пирински са гласували по четири различни начина. Единият е гласувал за, другият против, третия не е гласувал, а четвъртият изобщо не е бил в залата, недоумява Биков.
Той предположи, че лидерът на столетницата може би изразява лична позиция, а не позицията на партията си.

Борисов чака кога президентът няма да повтори Нинова

Борисов чака кога президентът няма да повтори Нинова

Призова го да си направи партия, да се яви на избори

След като е минало гласуването в Европейския парламент, тя е събрала ръководството на БСП и те взели решение, че те са против декларацията, която е подкрепена от нейния европейски началник Сергей Станишев, изтъкна Биков. Според него позицията на БСП е "исках да гласувам, но нямах желание".

Той обясни, че българските интереси, не винаги са в синхрон с унгарските, но тези, които са казали на Корнелия Нинова, че трябва да симпатизира на премиера на Унгария Виктор Орбан, е трябвало да ѝ обяснят, че Орбан е премиер на Унгария, а тя е лидер на политическа партия.

Нинова скочи в защита на Орбан: Санкциите срещу Унгария разделят Европа

Нинова скочи в защита на Орбан: Санкциите срещу Унгария разделят Европа

И тя настоя Борисов да подкрепи Орбан