С пълно единодушие и без спорове народните представители гласуваха създаването и поименния състав на ресорните комисии в Народното събрание.

След продължили близо час и половина спорове по-рано през деня бе решен и с казусът с председателите на комисиите.

Бяха гласувани, въпреки съпротивата на ПП/ДБ, промени в правилника за работа на НС, според които в случай че комисия няма избран председател, председателят на парламента трябва да свиква заседанията и да определя кой да ги води.

Росен Желязков обяви, че председателите ще са от предния парламент, а ако не са депутати към момента, решението е на конкретната партия.

Председателските места на "Български възход", които не успяха да прескочат летвата от 4%, ще бъдат дадени на "Има такъв народ".

Общо 25 са комисиите по ресори, като в по-голямата част от тях разпределението е на паритетен принцип между ГЕРБ и ПП/ДБ, но в най-важните такива като Комисията по бюджет и финанси и Комисията по правни въпроси превес имат представителите на ГЕРБ.

Така например бюджетна комисия има 7 члена от ГЕРБ, 6 от ПП/ДБ, 4 от "Възраждане", 3 от ДПС, 2 от БСП и 1 от "Има такъв народ".

С формирането на комисиите се отпушва законодателния процес в парламента, който вече трета седмица не можеше да започне да върши основната си работа - да променя закони. В деловодството на НС са внесени вече над 50 законопроекта.

Росен Желязков ще посочва председателите на комисиите

Росен Желязков ще посочва председателите на комисиите

Народното събрание най-сетне ще може да заработи нормално

Комисиите са следните: Комисия по бюджет и финанси, Комисия по конституционни въпроси, Комисия по правни въпроси, Комисия по икономическа политика и иновации , Комисия по енергетика, Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Комисия по външна политика, Комисия по въпросите на Европейския съюз, Комисия по отбрана, Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисия за контрол над службите за сигурност и СРС-тата, Комисия по земеделието, храните и горите, Комисия по труда, социалната и демографската политика, Комисия по образованието и науката, Комисия по децата, семейството, младежта и спорта, Комисия по здравеопазването, Комисия по околната среда и водите, Комисия по транспорт и съобщения, Комисия по електронно управление и информационни технологии, Комисия по култура и медии, Комисия за пряко участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество, Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, Комисия по политиките за българите извън страната, Комисия по превенция и противодействие на корупцията, Комисия по туризъм.