От ГЕРБ смятат за удачна позицията на президента Румен Радев, че предсрочните парламентарни избори, при условие, че не се сформира кабинет в текущия парламент с третия проучвателен мандат, следва да се проведат в началото на месец октомври.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след формалния отказ за получаване на втория мандат, която се яви заедно с втория човек в партията на Борисов Томислав Дончев.

"Считам, както и президентът изрази своето становище, че в началото на октомври е резонно да бъдат предсрочните парламентарни избори. Защото, ако погледнем календара, последната седмица на септември е с един дълъг празничен уикенд, а преди това е невъзможно", каза Атанасова.

Според закона след връщането на втора неизпълнена папка с мандат, държавният глава има 7-дневен срок да връчи третия мандат, за разлика от предишните два пъти, когато въпросния срок е по негово усмотрение. Друга особеност при третото завъртане на мандатната рулетка е и това, че партията, получила мандата, на свой ред пък няма обособен 7-дневен срок, за да го върне, като може да го забави повече.

"Предполагам нормалният срок ще се определи от групите, които участват в тези консултации за съставяне на кабинет. Засега никоя от тях не е изразила желание да разговаря с нас, ние също, тъй като сме изразили становището си. Така че въпроса не е към мен. Но очаквам консултациите между парламентарните групи да продължат до края на юли или началото на август", изрази очакванията си още Атанасова.

ГЕРБ са готови да участват в законодателната дейност на Народното събрание, докато то съществува, особено що се касае до законите, нужни за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, по линия на който страната ни очаква милиарди евросредства.

Тук обаче, подчерта на свой ред Томислав Дончев, проблемът е, че повечето от нужните законодателни инициативи все още не са дори написани. "Тук проблемът е не кой ще ги гласува, а дали правителството ще ги напише. Така че призивът ми е да се работи по текстовете. Колкото парламентарен живот има, ние сме абсолютно добронамерени и конструктивни да ги гласуваме", изрази добра воля той.

Но посочи - от въпросните 22 закона (по думите на Кирил Петков), нужни за прилагането на Плана, едва 4 "са на вниманието на парламента. "Останалите са на различна фаза на разработка, някои от тях дори не са започнати", уточни на въпрос на News.bg Дончев.

ГЕРБ искат бързи избори

ГЕРБ искат бързи избори

Борисов знаел как да изведе държавата от кризата, но му трябва мощна народна подкрепа