Извървян е много тежък път до сглобяването на редовно правителство, което да възстанови функционирането на парламентарната демокрация.

Това заяви в "Панорама" зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Знаем, че част от нашите привърженици и симпатизанти все още се опитват да преглътнат въпросната формула, но те са умни хора, които добре разчитат политическия ход на ситуацията., каза той.

ГЕРБ-СДС очакват от Асен Василев разумно фискално поведение при изготвянето на бюджета ще следят за всяка цифра в бюджета. Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП е отговорност на финансовия министър, каза още той.

Десислава Атанасова против връщането на Спецов начело на НАП

Десислава Атанасова против връщането на Спецов начело на НАП

Според нея такова нещо е абсолютно недопустимо

"Ясно е, че в една подобна коалиция, след като сме си наговорили много неща през годините, няма как изведнъж да минем в някакъв модус на безкрайно харесване. В демокрацията няма значение кого не харесваш и кого не - въпросът е какви цели поставяш пред обществото, как идентифицираш проблемите и какви решения си готов да предложиш".

Митов не очаква нищо от предстоящото изявление на главния прокурор. По думите му, процедурата във ВСС и разговорите за конституционна реформа са породили съпротива.

Пред ВСС лежи задачата да довърши процедурата, която е започнал и да вземе решение какво се случа с главния прокурор, пред парламента обаче седи задачата да реформира правосъдната система, така че тя да не се намесва в решенията на политическите партии, да не подлага на натиск политици, народни представители и министри и от друга страна политиката да няма никаква роля във функционирането на съдебната власт., каза той. 

Иван Гешев иска да говори - в пленарна зала, при закрити врата

Иван Гешев иска да говори - в пленарна зала, при закрити врата

Откритият диалог би спомогнал

Ако идеите за конституционни промени са разумни, може и да се събере мнозинство от 180 депутати, смятатой. Според него въпросът за съдебната система няма да се реши само с премахването на фигурата на главния прокурор.