България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол "Сентинел", която разследва злоупотреби с фондове, предназначени за възстановяване след пандемията от Ковид-19.

Това съобщи евродепутатът Андрей Новаков. 

Разследват как властите в Съединение са изхарчили парите за ковид мерки

Разследват как властите в Съединение са изхарчили парите за ковид мерки

Проверяват се средства за конкретна фирма

Данните се съдържат в доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, който ще бъде гласуван утре, 7 юли, в пленарна зала. Трите държави са най-големите бенефициенти на кохезионните фондове, но въпреки това не участват в операция "Сентинел".

По думите не българския евродепутат Андрей Новаков коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията по разследването на харченето на парите

В доклада се подчертава три държави - България, Полша и Унгария, които са отказали участие. Операцията започва на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички държави членки са разпратени покани да участват.

Неколкократно на България е било пропомнямо, подканвана е да вземе участие. Това така и не се е случило. Към момента съм изправен пред неприятната ситуация да се налага да обяснявам на колеги от какво се тревожи българското правителство и защо МВР не се е съгласило да участва в тази операция и Европол да разследва как са харчени парите за Ковид, които ЕС отпусна за България, каза Новаков.

Той изтъкна, че отказът от разследване съвпада и с отстраняването на изпълнителния директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС. Това стана с промяна на устройствения правилник на агенцията. От мандат от пет години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър. Това прилича на свръхконцентрация на власт, при положение, че тази агенция е независима и не зависи от мандата на един или друг министър, а е с петгодишен мандат. Тятрябва да контролира правителствотокак харчи парите от Европейския съюз.

Новаков е разтревожен защото нито една стотинка от Плана за възстановяване не е стигнала до българските общини

Европейската комисия прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро

Европейската комисия прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро

В него се определя инвестиционната стратегия на страната в областта на политиката на сближаване за периода 2021-27 г.

"Ние - делегацията на Комисията по контрол на бюджета - имахме среща с представители на Сдружението на общините в България. Те казаха, че не са били канени, не са участвали в процеса по изготвяне и одобрение на Плана за възстановяване и нямат готовност да подават проекти по него. Искам за пореден път да подчертая, че като човек, който участва в писането на правилата за европейско финансиране е изключително тежко да приеме, че моята собствена държава не може да се възползва от тях, още повече, когато се създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския данъкоплатец и на неговото финансиране", заяви Андрей Новаков.