Обществено обсъждане на тема „Участниците в пътното движение, техните права и задължения и човешкият фактор като източник за опазване живота и здравето на всички участници в пътното движение" се проведе в зала „Изток" на Народно събрание.

Целта на събитието организирано по инициатива на депутати от „Коалиция за България" Георги Свиленски и Татяна Буруджиева е да чуят максимален брой предложения и да бъде създаден нов Закон за движение по пътищата.

В дискусията участваха членове на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към парламента, представители на Комисията по безопасност на движението към Министерски съвет, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, на Съюза на българските автомобилисти, на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, на Националния съюз на превозвачите, на Сдружение „Велоеволюция" и други.

Целта на тази първа обществена дискусия е да бъдат обсъдени възможностите и начините за намаляване на жертвите - водачи, пътници, пешеходци, велосипедисти чрез въздействие върху поведението на участниците в пътното движение. За участие в дискусията са поканени представители на съсловни и заинтересовани организации.
В началото на дискусията думата взе Мария Димитрова - председател на сдружение „Безопасни улици във Варна" и майка на загинало на пешеходна пътека дете. Димитрова посочи, че е крайно време да се излекува болестта, а не симптомите. Тя припомни катастрофата на „Цариградско шосе" преди няколко месеца и факта, че се е взело решение да се сложат колчета на спирката.

„Тоест ние не работим срещу тези, които повишават скоростта, при това системно. Този човек трябва да понесе достатъчно наказание по начин, по който да му влезе в главата", категорична бе тя. Сдружението има конкретни предложения за законови промени, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Димитрова даде за пример, че би било много добре в листовките за младите шофьори да се вкарат и членове от Наказателния кодекс, за да знаят младите какво ги чака, ако отнемат живот.

Разпаленият от болката заради загубеното дете тон и дългото изказване на Димитрова стана причина Татяна Буруджиева да я помоли да бъде по-конкретна, за да има време и за останалите гости. Това обаче ядоса Димитрова, а депутати от ГЕРБ, присъстващи на дискусията използваха случая, за да отбележат, че срещата не е добре организирана.
Бившият транспортен министър Ивайло Московски отправи критики за непрофесионално подготвена среща, без ясен дневен ред и нарече събирането „популистко", колкото новите управляващи да покажат, че уж слушат хората.

Георги Свиленски призова срещата да не се политизира и поне за няколко часа всички да се постараят да бъдат конструктивни, а политиката да бъде оставена за пленарна зала, но това не спря депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов да обяви, че така и не може да разбере защо е срещата - за да се готвят промени в сегашния закон или, за да се изготви изцяло нов такъв.

Буруджиева и Свиленски подчертаха, че нагласата на управляващите е да се напише нов закон, тъй като необходимите промени са прекалено много. Иванов обаче не бе съгласен и попита какво в сегашния закон не работи и на какво се базира решението за писане на цял нов закон.

Въпреки политическите препирни, дискусията все пак продължи някак и по темата се изказаха и други пострадали от катастрофи, както и представители на различни сдружения. Срещата няма да бъде последна, увери Татаня Буруджиева, а въпросите ще бъдат обсъждани сериозно и по време на заседания на комисията по транспорт.