ГЕРБ внася предложения за промени в основния бюджет и бюджетите на ДОО. Разчета в ГЕРБ са направили след среща със съсловни организации по всички пера.

На брифинг в парламента депутати, бивши ресорни министри, а и "кандидат-министри" представиха предложенията на партията.

Костадин Ангелов каза, че е проведена среща с БЛС, Български фармацевтичен зъболекарски съюз и Българска асоциация по здравни грижи, с които е обсъден Законът за бюджета на НЗОК. Всички настоявали НС да разпредели допълнителните 120 млн. лв. по пера, за да е ясно как да бъдат разходвани, каза той.

Исканията на ГЕРБ - Да се включат и магистър фармацевтите в лечебните заведения, така че да получават тези допълнителни 600 лв., които правителството осигури в болниците. Да се възстанови старата методика за заплащане за работа на първа линия по 1000 лв., както и 85% за болниците по прогнозни бюджети, работещи с НЗОК. Голяма част от лекарите, сестрите и санитарите не получават 1000 лв., а ходят с хронометри да си засичат минутите работа с болни от коронавирус, посочи Ангелов по отношение на новата методика, лансирана от служебния министър.

Депутатите не се разбраха и за срока за актуализация на бюджета

Депутатите не се разбраха и за срока за актуализация на бюджета

Споровете минаха през обвинения за смокинови листа, офиси и телефонни обаждания

От ГЕРБ предлагат в закона за държавния бюджет на България за 2021 г. допълнителни 40 млн. лв., от които 25 млн. лв. трансфер за НЗОК, които да осигурят допълнителни средства за заплащане към заплатите за джипита и работещите при тях професионалисти от 1 октомври - по 600 лв. на лекар и 360 лв. на професионалист, същото и в специализираната извънболнична помощ. За джипитата, които са около 4000, в ДКЦ работещи по 500 лв. и 15 млн. лв. допълнително обсъдени с НСОРБ за разпределение за болниците от октомври, ноември, декември.

Красимир Вълчев, бивш образователен министър, каза че основната цел в образованието е да няма прекъсване на учебния процес и подкрепят желанията на сегашното ръководство на МОН за масово тестване като подход за излизане от кризата и като политическа сила ще ги подкрепят. Ще предложат обаче увеличение на средствата по бюджетите на делегираните институции, които са както за допълнителни разходи, така и за закупуване на въздухопречистватели.

Митниците се похвалиха с най-високи постъпления от 5 г. насам

Митниците се похвалиха с най-високи постъпления от 5 г. насам

Очакват преизпълнение на приходите и през август

Деница Сачева, бивш социален министър, отново каза тезата, че ГЕРБ смята, че служебното правителство не е избирано от народа, в този мисъл не трябва да предлага стратегически решения, които могат да застрашат средносрочната прогноза. ГЕРБ предлага добавката от 50 лв. за последните три месеца да е 100 лв., което ще струва 212 млн. лв. на месец, да отпадне максималният таван на пенсиите - 22 млн.лв. до края на годината. Заедно с предложенията за лекарите и учителите - последните три месеца да се дадат по 500 лв. на социални работници, служителите в бюрата по труда и в инспектората - това би струвало общо 10 млв.лв. За лични асистенти от ГЕРБ предлагат допълнителни средства за отопление и още 30 млн. лв. за родители, чиито деца учат онлайн.

Христо Гаджев анализира мигрантската криза като основен проблем в частта отбрана за бюджета. Внасяме предложение около 9.5 млн. лв. за персонала, 17 млн. лв. за капиталово възстановителни ремонти на летателната техника за гасене на пожарите и за операция по границата. 12 млн. лв. за възстановяване на изчегъртаните от служебното правителство средства за МО и понижения му бюджет.

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

За ГЕРБ е кутията на Пандора, ДПС с корекции за акцизите

Петя Аврамова, също бивш министър, посочи, че ГЕРБ предлага 500 млн. лв., взети от бюджета за пътно строителство да бъдат възстановени в бюджета на МРРБ за текущ ремонт и поддържане. Предложението се обосновава с това, че хиляди работници и служители не могат да получат своите заплати, а взетите близо 500 млн. лв. "никой не разбра къде отидоха".

Десислава Танева, земеделско министерство, поясни, че за земеделие са нужни 70 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители, а това което прави служебното правителство показва не само неглижиране на сектора, но и тотално непознаване на бита и необходимостите на населението.

Росен Желязков добави 40 млн. лв. за безвъзмездна помощ, по която да кандидатстват всички автобусни превозвачи за преодоляване на последиците от пандемията. Ще се подкрепи предложението за подпомагане на авиопревозвачите с 30 млн. лв.

За Асен Василев бюджетът е балансиран, според ГЕРБ бил избран за министър с връзки

За Асен Василев бюджетът е балансиран, според ГЕРБ бил избран за министър с връзки

След дълъг дебат гласуването на бюджета остана за утре

Николина Ангелкова също коментира промени в сектор "Туризъм". ГЕРБ предлага заетите в сектора да се защитят, мярката 60/40 да продължи като 80/20 и отделно 100 млн. лв. за ресторантьори и други засегнати, както и да се удължи срокът 9% ДДС за туризма. Отделно и 35 евро на седалка за туроператори, които използват чартърни превози. Най-важното служебният кабинет да си свърши работата и да продължи преговорите с ЕИЦБ за пика от четвърта ковид вълна, поясни тя.

Младен Шишков каза, че ще има предложения да бъдат отделени средства за ВиК мрежи в малките населени места, за да може процесът в европейската директива да продължи. За градушката - министърът на земеделието не предложил решения, изчислената сума била около 20 млн. лв., макар да не са описани щетите.

Десислава Атанасова заключи: Гарантирайки, че подхождаме отговорно към парите на българските данъкоплатци и след като има съобщение на МФ за преизпълнение на приходите в размер на 885 млн. лв. - в този смисъл мерките на ГЕРБ няма да надхвърлят тази сума. "Ако има адекватни разчети и ако не се преекспонира популизмът, парите ще са достатъчни, да се гарантира стабилност и устойчивост на българския бизнес и граждани", каза още тя.