Наистина днес станахме свидетели на енергиен "Костинброд". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на извънреден брифинг в централата на партията.

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че с влизането в сградата на "Булгартрансгаз" от страна на депутата от "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова се е случило наистина "Костинброд-2" в енергетиката. Ще направим обстойна проверка, ще видим налице ли са съответни пропуски и ако намерим достатъчно основания ще сезираме компетентните органи, даде да се разбере тя.

АБВ готви жалба до Административния съд заради "гавра с обществото" на "Булгартрансгаз"

АБВ готви жалба до Административния съд заради "гавра с обществото" на "Булгартрансгаз"

"Дружеството ръководи газовия сектор - некадърно, непрозрачно и некомпетентно"

Енергийният министър недоумява как Манолова е нахлула в "Булгартрансгаз" по неизвестни причини. Странно е защо това настояване на цялата огромна по обем документация, която е чувствителна като съдържание да бъде предоставена на електронен носител. Интересно е дали комисията ще предоставя проверка, ще разпространява информация или ще я ползва по нещо друго. Такава информация се предоставя по официален ред, с подпис и печат, посочи Петкова.

Тя определи действията на Мая Манолова като едно преломно нахлуване в държавно дружество. Това е поведение, което не подобава на народен представител, каза още тя.

АБВ с 5 въпроса към шефа на "Булгартрансгаз" за аварията на газопровода България - Гърция

АБВ с 5 въпроса към шефа на "Булгартрансгаз" за аварията на газопровода България - Гърция

Писмото е адресирано и до шефа на БЕХ и председателя на КЕВР

Депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева посочи, че Манолова е излъгала и злоупотребила с мястото си за евтин политически документ. Превърна държавното дружество в цирк и с новите си лица хвърлят държавата в хаос, посочи тя.

Тома Биков от своя страна заяви, че от ГЕРБ ще поискат оставката на Мая Манолова да се гласува в пленарна зала. Той настоя да предложат друг председател за комисията по ревизия, който има по-компетентни и по-нормални хора от нея. "Нямаме нужда от Мая полицая. С г-жа Манолова единственото, което ще се случи е да провали тотално работата на тази комисия", каза още Тома Биков.

"Булгартрансгаз" търси 400 млн. евро заем за проектите си

"Булгартрансгаз" търси 400 млн. евро заем за проектите си

Целта е да се набере финансиране с 6-годишен срок на изплащане

Припомняме, днес в 16 часа Мая Манолова, придружена от свои съпартийци отиде в държавното енергийно дружество и по думите й, е имала среща с директора, който не се появил, защото имал друга дейност. "Очакваме Булгартрансгаз да изпълни решението на комисията по ревизия и да предостави в цифров формат документите за проверка на Турски поток, за който са вложени 3 млрд. лв.", заяви Манолова.

Припомняме също, че Костинбродската афера е скандал от 2013 г., назован по името на града, където е частната печатница собственост на "Мултипринт" ООД. В деня за размисъл преди изборите по сигнал на Мая Манолова ДАНС и прокуратурата провериха тази печатница и проверката им бе отразена на живо само по ТВ 7 на Николай Бареков, близка до Делян Пеевски. Според обявеното тогава измамата е да се манипулира изборният вот посредством 400 хил. отпечатани над разрешените по закон за гласуване бюлетини, които били разпределени по градовете Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна, районни избирателни комисии и за Министерството на външните работи (за имащите право на глас български граждани в чужбина). Напечатаните над разрешените по закон бюлетини е следвало да послужат за купуване на вота на избирателите посредством предимно т.нар. индианска нишка.

В печатницата основен съдружник е общинският съветник Йордан Бончев от управляващата партия ГЕРБ. Чрез обществена поръчка правителството възлага отпечатването на голяма част от изборните книжа на тази частна печатница. След скандала бе решено бюлетините отново да се печатат в печатницата на БНБ.

Тогава бе повдигнато обвинение за престъпление по служба на Росен Желязков, по това време главен секретар на служебното правителство, за неупражнен контрол за изборния процес. Съдът оправда Желязков, който стана и министър на транспорта в третия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.