Доцент Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет, коментира пред БНР, че основният проблем на конституционния проект на ГЕРБ е, че целта е да се запази властта по-дълго, а не да се правят промени в Конституцията.

"Не може с конституционни проекти да се решават конюнктурни проблеми", настоя той.

Специалистът припомни, че настоящата Конституция е създадена от доминиран от БСП парламент и "този първороден грях" винаги е подклаждал в дясното политическо пространство желание за конституционна промяна.

Йотова зове: Не пипайте Конституцията, сякаш ще я изнасилвате

Йотова зове: Не пипайте Конституцията, сякаш ще я изнасилвате

Протестът бил на хората, които казват: "Така повече не може"

"ГЕРБ използва двете неща - тактически да си решат проблема с оставането на власт още няколко месеца, второ - паразитиране върху онези нагласи, които през последните десетилетия са формирани относно Конституцията, която вероятно трябваше да изглежда по различен начин преди 30 години", коментира Славов.

Той беше категоричен, че са необходими промени в основния закон, но те не са предложените. По думите му има аксиома в конституционализма, че за да се променя една Конституция, трябва институциите, които се ангажират с процеса, да са инвестирани с особено високо обществено доверие, което, според него, не се наблюдава в конкретната ситуация в България - парламентът, премиерът и правителството са на най-ниските нива на доверие.

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ, ОП, част от независимите депутати и част от "Воля"

"Претенцията за преучредяване на държавата не се вижда от проекта, представен от ГЕРБ. Основните предложения, които се правят, не подобряват, а дори влошават настоящата ситуация - ако говорим за представителността на Народното събрание или за главата "Съдебна власт", където се планира бетониране на сегашния модел на прокуратурата - безотчетен и безотговорен", обясни конституционалистът.

Според него българското общество в момента няма енергия за Велико народно събрание, а иска решаване на конкретни въпроси.

Доц. Атанас Славов прогнозира, че няма да се съберат необходимите 160 гласа в Народното събрание, за да бъде стартирана процедурата за ВНС.

"Ако се случи, това означава, че основните опозиционни партии предприемат едни твърде самоубийствени действия. Ако част от БСП реши да подкрепи този процес, зависи кой ще бъде новият лидер на партията, това може да означава край на БСП. Надявам се, че ще проявят политически разум", отбеляза Славов.

Марешки: Подписах проекта за Конституция на ГЕРБ, но не съм го чел

Марешки: Подписах проекта за Конституция на ГЕРБ, но не съм го чел

Подписът му бил жест към българите