"Политическото бюро на ЕНП прие с голямо мнозинство партия ГЕРБ за член на европейската партия", съобщи за БТА Бойко Борисов - неформален лидер на партията.

Като пълноправен член на ЕНП партия ГЕРБ вече участва в гласуването на следващите точки в днешното заседание на Политическото бюро в Мадрид.

От страна на ГЕРБ в испанската столица са лидерът Бойко Борисов, председателят на партията Цветан Цветанов, международният секретар Радослав Точев и евродепутатите, избрани с листата на ГЕРБ - Румяна Желева и Николай Младенов.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се засече и си поговори в Мадрид със звездата на френското кино Ален Делон. 

Бойко Борисов е абсолютният лидер на десните партии в България. ГЕРБ кандидатства за членство и беше приета с изумителните резултати от двата избора, а не с празни ръце. Неговото поведение е доказателство за нас, че ще успее да обедини дясното пространство в България" заяви председателят на ЕНП Уилфред Мартенс.

Изпълнихме ангажиментите си към ЕНП и това, че нямаше и един глас против, ни прави горди, че ние успяхме да убедим партньорите си, че работим за единството на десните партии", заяви Бойко Борисов.

„Посвещаваме приемането ни в ЕНП на промяната на България и смяната на това правителство", заяви Цветан Цветанов и допълни: „Ние заявихме пред нашите партньори, след като ни приеха в семейството на европейската десница, че ще изпълним това, което сме обещали - да променим статуквото в България."

От участвалите в днешното заседание 61 са гласували "за" приемането на ГЕРБ, четирима - "въздържали се", нито един не е бил "против".

"За" членството на ГЕРБ в европейската десница гласуваха пратениците на СДС, ДП и ЗНС. От българските представители в Политическото бюро единствено ДСБ гласува с "въздържал се" по повод на кандидатурата, информира Борисов.

Още във вторник заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов заяви, че тъмносините ще гласуват "въздаржали се", тъй като партия ГЕРБ все още не е доказала своя дясноцентристки профил.

„Смятаме, че ГЕРБ трябва да извърви определен път, а именно: да се разграничи политически от всички сътрудници и служители на ДС, които бяха в листите и кандидатите на ГЕРБ по време на местните избори, а сега са сред общинските съветници и кметовете.
Също така трябва категорично да вземе позиция по отношение на президента Георги Първанов, който е архитектът на корумпираната и вредна тройна коалиция; да осъди престъпленията на комунистическия режим." - коментира Даниел Митов.