Депутатите от ГЕРБ внесоха проект за решение в Народното събрание за определяне на пределни цени на моторните горива. На брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че в момент на кризи парламентът трябва да вземе инициативата, която липсва при решенията на Министерски съвет. Затова опозицията иска Министерски съвет да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределни цени от 2.70 лв. на следните моторни горива - А95, природен газ, метан. Пределните цени да се въведат за периода от 1 август - 31 декември 2022 г., настоя Атанасова.

В противен случай инфлацията ще продължи да се увеличава, а с това и разходите на всяко едно домакинство и бизнес в България, предупреди Атанасова.

Българската петролна и газова асоциация не очаква фалити заради отстъпката за гориво

Българската петролна и газова асоциация не очаква фалити заради отстъпката за гориво

Схемата е пожелателна, тя ще е за 6 месеца

Според бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев правителството е неадекватно и затова парламентът трябвало да подсказва на изпълнителната власт какво да прави. Цената на тока, цената на газа и цената на горивата са причината за високата инфлация у нас, посочи Добрев. Той настоя МС да си свърши работата и да приеме предложението на опозицията.

От горивата се губи 1 лев и надплащаме повече, отколкото трябва. Проблем има и правителството не иска и не може да се справи с него, изтъкна Делян Добрев. С това предложение задължаваме Министерски съвет и предлагаме на Народното събрание да възстанови нормалната цена на бензина и дизела, както и да се спрат кражбите от горивата, настоя той.

"Това наше предложение ще бъде "литмус" затова дали имат материал от левчето в Лукойл или нямат. Ето това се нарича "литмус", подигра се Добрев с поредната езикова грешка, която направи премиера Кирил Петков.