Една от първите стъпки на служебния премиер Огнян Герджиков е била създаване на работна група за анализ на таксите и плащанията, които бизнесът прави. Това заяви той при срещата си с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска, съобщиха от Министерския съвет.

"Ще предложим намаление на тази административна тежест в редица области, акцент са таксите, дължими към момента в Агенцията по вписванията. Това ще облекчи дребния и среден бизнес в страната", каза Герджиков.

Той посочи пред еврокомисаря, че България вече предприема мерки за обвързване на образованието с професионалната квалификация - ключов фактор за развитието на бизнеса и икономиката, с въвеждането на дуалното обучение.

В рамките на разговора по докладa на Европейската комисията за напредъка на държавите-членки за изпълнението на специфичните препоръки на Съвета на ЕС и включващ задълбочени прегледи за предотвратяване и коригиране на макроикономическите дисбаланси, премиерът Герджиков подчерта, че България е изключително стриктна по отношение на фискалната си политика и може да бъде давана за пример сред останалите държави-членки.

Еврокомисарят представи актуалните инициативи на ЕК и действията в нейния ресор  за новосъздаващите се и разрастващите се предприятия. Тя каза и за инициативи в космическия сектор и научно-развойната дейност в отбранителната индустрия.

В сградата на Министерския съвет служебният премиер Огнян Герджиков се срещна с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска. В разговора участваха министрите на финансите Кирил Ананиев и на икономиката Теодор Седларски.

Припомняме, на срещата преди това с представители на работодателите икономическият министър Теодор Седларски бе поел ангажимент да предложи на еврокомисар Бенковска промяна в определението за малки и средни предприятия.