Кабинетът Герджиков се отчете официално в гранитната зала на Министерски съвет в 95-ия си работен ден от старта на служебното правителство.

Всяка настояща позиция е бъдеща бивша, обяви служебният премиер Огнян Герджиков, като се обърна към медиите като "автори на критиките". Според Герджиков обаче няма разлика между служебно и редовно правителство.

В четвъртък по обед служебният премиер очаква да предаде властта на новото правителство. Папка с добри идеи пък готви Герджиков за Бойко Борисов.

Изборите и председателството били основните приоритети на кабинета.

Приеха комуникационния план на Българското председателство

Приеха комуникационния план на Българското председателство

Разделят целевите групи за България и за чужбина

Той е доволен от успехите на подготовката на председателството. Доказателство за това било" неистовото желание", както Герджиков го определи, на Бойко Борисов да задържи Златева в екипа си. Служебният премиер отново заяви, че само партийният егоизъм на БСП пречел това да се случи и той е разочарован от това решение.

Миналата седмица той разговарял с Корнелия Нинова да остави Деница Златева на ГЕРБ. Тя му казала, че решението не е нейно, а на Изпълнителното бюро. Няма да дадат госпожа Златева на България, ще я държат за себе си, обобщи Огнян Герджиков.

Златева от своя страна изтъкна, че ще помага на човека, който ще я наследи. Пет големи папки оставя тя със свършеното и задачите, които предстоят в ресора. Председателството е национална кауза, категорична бе тя.

Деница Златева: Хората разбраха, че има българско председателство на ЕС; Събориха сграда на МОН, за да разчистят терен на първа линия в Равда

Деница Златева: Хората разбраха, че има българско председателство на ЕС; Събориха сграда на МОН, за да разчистят терен на първа линия в Равда

Военният министър Стефан Янев подчерта на свой ред, че изборите били проведени в съответствие с Изборния кодекс и са преминали при много добра организация. МВР създало пък перфектна организация в рамките на правомощията си.

Похвала от Янев получи и Външното министерство за организацията на вота зад граница. Службите също работели перфектно. Той е доволен и от работата на ЦИК.

Вицепремиерът Деница Златева подчерта, че Министерство на финансите е осигурило финансовия ресурс за това. Около 135 досиета ще бъдат обсъдени от евролидерите по време на председателството ни. Взети са всички мерки за сигурност. Остават въпросите за допълнителното финансово осигуряване на мерките за сигурност. Две обществени поръчки са стартирали - за акредитационната система и за мебели за НДК, където ще се провеждат основните събития. Приета е и комуникационната стратегия, подчерта Златева. Забавянето по подготовката е наваксано, стана ясно от думите й.

Впечатлен съм от огромния обем работа, който сте свършили, Огнян Герджиков посхвали Златева след презентацията ѝ. Утре на сайта на МС всички ведомства ще публикуват отчетите си. В МЗ най-важното събитие, според него ,е подписването на Националния рамков договор. Поставени са стъпки за електронното здравеопазване. Което е по-добро от пръстовия отпечатък, допълни служебният премиер.

В МВР пък е възстановена връзката между полицията и гражданите. Над 1 200 000 писма с контакти на районните полицаи са разпечатани. Намаляват и престъпленията. Герджиков отчете с 23% по-малко убийства, както и с 16% по-малко кражби. Намаляват грабежите.

Увеличени са и приходите от приходните администрация. Намаляват общините с финансови задължения.

Герджиков се прощава с журналистите с изложба

Герджиков се прощава с журналистите с изложба

Предпоследен напън вече настана, бяха думите на премиера

Има лек спад на безработицата, отчете още премиер. Тя е с 1,9% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

В пътния сектор Герджиков отчете спряната концесия на софийското летище, за да се даде възможност сериозни инвеститори да се включат в концесията. Освен това е постигнато споразумение с кредиторите на БДЖ. Намалено е закъснението на влаковете.

Повече приходи от концесия отчете още Огнян Герджиков. Излишък от над 1,6 милиарда лева оставя той на следващия кабинет. Това говори за добре работеща икономика, смята служебният министър-председател. 20 милиона лева са дадени за ваксини.

Имало разминавания с президента, но това било нормално в демократичните общества. Радвам се ,че имах удоволствието да работа с него, каза още Герджиков като коментар на въпрос дали е имало намеса на държавния глава в работата на служебното правителство.

За скандалите в МРРБ обясни, че министърът се справил с предизвикателствата. Ще се види има ли, няма ли виновни, кой е виновен, обясни премиерът. Не съм угодил на никого, така тълкува Герджиков критиките към него от ляво и от дясно.

Чест е да живеем в ЕС според равносметката на Герджиков

Чест е да живеем в ЕС според равносметката на Герджиков

Илиана Йотова призова да мислим за бъдещето на ЕС, а не за мястото на всяка страна

Вицепремиерът Стефан Янев коментира сделката за изтребителя. Нищо не било предрешено в решението на МС, стана ясно от думите му. Темата е комплексна и нищо не е предопределено, категоричен бе военния министър.