Министър-председателят на България Димитър Главчев заяви преди срещата на лидерите на НАТО във Вашингтон, че българската позиция по отношение на НАТО не излиза извън рамките на решенията на парламента и потвърди, че български войски няма да бъдат изпращани в Украйна. Той подчерта, че посочените 80 милиона евро за Украйна са политически ангажимент, а не юридически обвързваща сума. Думите му цитира Пресцентъра на Министерския съвет

Главчев отбеляза, че общата сума за Алианса е 40 милиарда евро и всяка държава членка трябва да участва съразмерно на своя БВП.

Той осъди и ракетното нападение срещу детската болница в Киев.

Главчев също така заяви, че няма предложение за българско посредничество в мирните преговори между Русия и Украйна, и добави, че не се очаква страната да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

Припомняме, че президентът отказа да води българската делегация, тъй като заяви, че не приема изготвената от Министерския съвет позиция на страната.

МС: Българската позиция за срещата на НАТО отразява националния интерес

МС: Българската позиция за срещата на НАТО отразява националния интерес

Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание

Преди това премиерът Главчев се опита да попита Народното събрание, но още на ниво председателски съвет не се стигна до единно мнение, а и до обсъждане и гласуване в пленарна зала. От Продължаваме промяната - Демократична България" смятаха, че Главчев трябва да представлява страната ни заради нееднозначните, а и на моменти откровено проруски позиции на президента ни. Че Румен Радев трябва да бъде начело на делегацията смятаха Възраждане, БСП и изненадващо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно след това Главчев и служебното правителство са отправили поканата към Румен Радев.

По време на пролетната сесия на НАТО, която се проведе в София, президентът Румен Радев беше на посещение в Унгария и Швейцария, като така не присъства и не се срещна с председателя на НАТО Йенс Столтенберг. Лично Радев не коментира декларацията на НАТО, която бе приета в София, но това направи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отделно на това и малко след това Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от Б9 с участието на Столтенберг, където по предложение на българския държавен глава е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. Така за първи път среща на Б9 завърши без обща декларация.

Съветът за сигурност свика извънредно заседание по повод руският удар срещу Киев

Съветът за сигурност свика извънредно заседание по повод руският удар срещу Киев

По последни данни на украинските власти, са убити 44 души