Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Това заяви премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария.

Той настоя да не се позволява ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия.

Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света, подчерта Главчев.

На тематичната сесия "Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна" Главчев заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски, и приветства усилията на МААЕ.

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна

Служебният премиер участва в срещата за мир в Швейцария

Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Той посочи, че Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия, е в центъра на тревогите, тъй като седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени.

Според него превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е проява на груба безотговорност. Българският премиер изтъкна, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика. Не можем да приемем нито едно от двете, категоричен е Главчев.

Прекъсна главното захранване на Запорожката АЕЦ

Прекъсна главното захранване на Запорожката АЕЦ

Електричество все още се подава по резервна линия

Той приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са - спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

Премиер открои и специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската "Росатом". Той ги призова да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което е в интерес на всички.

Главчев открои и постигнатия от България напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора, като "Уестингхаус" и "Фраматом".