СО не прави акция за премахване на климатиците. Това заяви пред Би Ти Ви главният архитект на София Здравко Здравков.

Въвежда се стандарт за сградите паметници на културата в центъра на столицата. В историческия център трябва да се подредят нещата, каза още той. СО предлагаха тригодишен период за адаптация. Направено е 3D сканиране на сградите. Сградите ще са в определен цвят, близък до първоначалния. Заложени са санкции за собственици, които не се съобразят с разпоредбите на общината. Оказва се, че президентството и Министерският съвет ще трябва да си "скрият" климатиците.

Забраняват климатиците по фасадите в София
Обновена

Забраняват климатиците по фасадите в София

Предвижда се такава забрана и за цялата страна

За проекта за Борисовата градина архитект Здравков успокои, че се запазват двата стадиона. Въпреки това мнението му е, че националният стадион трябва да се премести. Няма нужда да ходим в съд, изтъкна той по повод недоволството на спортния министър Красен Кралев за плана за Борисовата градина. Няма скрито строителство, изтъкна още главният архитект на София.

Предшественикът му Петър Диков издал разрешението за строеж на "Златен век", два дни преди да влезе в сила Законът за устройство на територията, който ограничава високото строителство. До ноември 2018 г. строежът е изграждан законно. Здравко Здравков призна, че му звънят инвеститори, които си гонят интересите.

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Не знае по какви закони продължава строителството на небостъргача "Златен рог"