Вероятно все нещо съм настъпил, но не е руска мина, както каза преди време господин Местан. Това заяви в ефира на Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов по повод проверката, която се извършва срещу него за апартамента, който ползва, но е собственост на бизнесмена Сариев.
Горанов обаче не смята, че е "сготвен", тъй като "няма такова нещо като благоразположение на прокуратурата".

Горанов убеждава, че не е в конфликт на интереси

Горанов убеждава, че не е в конфликт на интереси

Нямало нищо нередно в това, че синът на Сариев работил в МФ

Горанов обясни, че е започнал да живее в него, след като децата и съпругата му са получили сериозна уплаха при земетресението в Перник. Тогава са живеели на 10-тия етаж от 16 етажа.
Този имот е записан в данъчната му декларация. Да приеме предложението да ползва апартамента на Сариев, Горанов е направил след дълъг и сериозен размисъл. По думите му той не се намира в конфликт на интереси и е заявил това и при проверката. Затова е и декларирал състоянието. "Нека проверят дали кръстника ми е печелел обществени поръчки. Ако не е - не съм в конфликт на интереси", посочи Владислав Горанов.

Финансовият министър дава много публични търгове... Аз като отшелник ли да живея, за да не ме обвинят в конфликт на интереси, заяви още Горанов.

Финансовият министър каза, че е имал "няколко посещения" във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Горанов уточни, че той и семейството му ползват жилището, докато, да речем, при Цветан Цветанов, имало право на собственост. Попитан и дали мисли да си прави собствено жилище, финансовият министър отговори, че не мисли в тази насока.

Министърът призна и че синът на Сариев - Христо, работел във финансовото министерство като експерт по макроикономически прогнози, но е напуснал през 2015 година, за да учи докторантура в Оклахома.

Прокуратурата "прехвърли" апартамента, където живее Горанов, на Антикорупцията

Прокуратурата "прехвърли" апартамента, където живее Горанов, на Антикорупцията

Горанов и собствениците на жилището са дали писмени обяснения

По темата за увеличението на застраховката "Гражданска отговорност" и предлаганата система "бонус - малус" финансовият министър посочи, че темата е била излишно раздухана от застрахователния сектор след решението на ВКС за разширяване на кръга на обезщетяваните лица при пътнотранспортни произшествия. По думите му темата е раздувана "спекулативно", а допълнително на това е левицата се е включила с нагнетяване на напрежението.

Горанов подкрепи промените в Кодекса за застраховането да има 5000 лева лимит обезщетение за по-далечни роднини при смърт на техен близък на пътя. По думите му така "смутът за "Гражданска отговорност" е париран".

Мая Манолова: Бонус-малус е в полза на застрахователите, не на гражданите

Мая Манолова: Бонус-малус е в полза на застрахователите, не на гражданите

С вменяването на чужда вина катастрофите няма да станат по-малко, категорична е тя

По темата за протестите заради високите цени на горивата и исканията за смяна на системата, Горанов видя подклаждане от страна на опозицията и левицата.

Сякаш останаха с впечатление, че заради това, че Борисов два пъти им даде властта, ще го прави всеки път, коментира финансовият министър.
В тази връзка той поиска в Конституцията да има ясно разписани текстове, че властта се сменя само с парламентарни механизми.

Според финансовия министър бюджетът всъщност ще загуби от новите данъци върху старите коли, защото за произведените от 2005 година насам налогът щял да е нисък. Трябва да направим минимална крачка, цивилизационен избор - дали искаме по-чист въздух, каза финансовият министър.
Той се съгласи, че не точно транспортът е най-замърсяващият фактор и даде пример с европейски градове, където е забранено и едно дърво да изгориш.

Кое е вярно - дали "Лукойл" държи само 4 от 121 данъчни склада в страната, както казва самата компания или 85-92%, както личи от отговор на въпрос на Петър Славов и Мартин Димитров още в предишния парламент - на този въпрос Горанов отговори, че "и двете можело да се верни". Можело броят на складовете да е малък, но вместимостта им да е голяма, по думите му. Горанов посочи, че трябва да направи справка, защото скоро не бил гледал статистика.

Само 4 от над 100 лицензирани данъчни складове били на Лукойл

Само 4 от над 100 лицензирани данъчни складове били на Лукойл

Дружеството недоумява твърденията за монопол

Относно идеята при касовите бележки за горива да се вкарат всякакви допълнителни данни - акциз, ДДС и т.н., финансовият министър не вижда големи проблеми това да стане реалност.

В края на интервюто Горанов обяви, че НСО трябва да охранява само конституционно определени органи. Оттам-нататък трябвало да има преценка докъде да се разширяват правомощията на НСО.