Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на финансовия министър Владислав Горанов, съобщиха от прокуратурата. Проверката е за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК. Действия по проверката спрямо министър Владислав Горанов ще бъдат възложени на КПКОНПИ.

Проверката е по повод информация, че "министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен".

Горанов живее в апартамент на кръстника си, не на Домусчиев

Горанов живее в апартамент на кръстника си, не на Домусчиев

Домът от 180 кв. м му е предоставен за ползване през 2012 г., за това не плащал наем

Информацията за проверката е в прессъобщение днес на обяд от прокуратурата. В него се съобщават данни, които вчера в "Шоуто на Слави Трифонов" главният прокурор Сотир Цацаров е обещал да провери.

Цитираме текста на закона: Чл. 283 от НК: Длъжностно лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Чл. 304б. (1) Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.

(2) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева.

Цацаров: Ако Пеевски ми е давал по 100 000 евро, те не са достигали до мен

Цацаров: Ако Пеевски ми е давал по 100 000 евро, те не са достигали до мен

Започва прокурорска проверка срещу Владислав Горанов…

Припомняме, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не се интересува къде живеят хората, с които говори и с кого си лягат.

Делото за Пирин тръгна пред 5-членен състав на ВАС

Делото за Пирин тръгна пред 5-членен състав на ВАС

5-членният състав на ВАС ще вземе окончателно решение за Пирин

В прессъобщението на прокуратурата информират, че главният прокурор Сотир Цацаров предлага на премиера Бойко Борисов след проверка на 12 юни 2018 г. по сигнал на ПП "Зелените"да промени концесионния договор от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД.

Договорът е за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост - част от територията на Национален парк "Пирин", община Банско, "Ски зона с център Банско".

Договорът за ски зоната в Банско сгрешен още през 2001 г.

Договорът за ски зоната в Банско сгрешен още през 2001 г.

Договорът трябва спешно да се промени, за да не закрият Банско според Димов

Препоръката към премиера е:

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система "1970г." по чупките на външната граница на ски зоната/."

Днес, 23 ноември 2018 г. главният прокурор изпрати писмо до премиера с искане за информация относно предприетите действия, се казва в съобщението на държавното обвинение.

11 държави извън ЕС искат отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин

11 държави извън ЕС искат отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин

Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола

Второто искане за проверка е за постъпили на 14 септември 2018 г. във Върховна касационна прокуратура (ВКП) два сигнала - от вицепремиера Томислав Дончев за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ (с приложена публикация от 10.09.2018 г. на сайта bivol.bg озаглавена "Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми") и от Атанас Чобанов - редактор на този сайт, с приложение на същата публикация.

Материалите са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП), уточняват от прокуратурата.

Припомняме, журналистът Димитър Стоянов, който работи по това разследване бе арестуван заедно с румънския журналист Атила Биро за 7 часа в нощта срещу 14 септември.

Цацаров: Служител на "Джи Пи Груп" се разследва за пране на пари

Цацаров: Служител на "Джи Пи Груп" се разследва за пране на пари

От "Джи Пи Груп" обясняват, че запораните 14 млн. са на компании, свързани с тях

В прессъобщението на прокуратурата припомнят, че на 08 октомври 2018 г. СГП е образувала досъдебно производство за:

- престъпление по чл. 304а НК - за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение

- престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 1 НК- за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София извършил финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

На 08.10.2018 г., сезирана с идентичен сигнал, Специализираната прокуратура, също е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 вр. ал. 1 и ал. 2 НК - за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група - структурно трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл. 253, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Материалите, послужили като законен повод за образуване на двете досъдебни производства, са обединени поради идентичност (на основание чл. 217 НПК) и се наблюдават от Специализираната прокуратура.

От прокуратурата изредиха извършените до момента действия по разследването на голямата строителна компания, чиито унищожени документи за еврофондове, разследват от сайта bivol.bg:

  1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, както и на самото дружество.
  2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка "Запор" върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.
  3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, както и на самото дружество.
  4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).
  5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.

От прокуратурата уточняват, че на 29 октомври 2018 г. като обвиняеми са привлечени Георги Василев и Владимир Лозанов.

Припомняме, от прокуратурата на 14 ноември обявиха само, че има двама служители на "Джи Пи Груп", обвинени за пране на пари.

По-късно същия ден от компанията увериха, че са изпратили над 1000 страници документи с уверението, че парите им са чисти.

Единият обвиняем, - Георги Василев, е обвинен за набавяне на имотна облага. Това станало като от началото на 2014 г. до 07 октомври 2018 г. в София Георги Василев се сговорил с Владимир Лозанов: "да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години.

Василев е обвинен за това, че наредил банков превод на 21 септември 2018 г. в София от сметка при банка "Уникредит Булбанк" АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 млн. евро. Той знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление, става ясно от информацията на прокуратурата.

Мярката за неотклонение на обвиняемия Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

Цацаров: Служител на "Джи Пи Груп" се разследва за пране на пари

Цацаров: Служител на "Джи Пи Груп" се разследва за пране на пари

От "Джи Пи Груп" обясняват, че запораните 14 млн. са на компании, свързани с тях

Вторият обвиняем за пране на пари служител на "Джи Пи Груп" е Владимир Лозанов. Той е обвинен за това, че от началото на 2014 г. до 07 октомври 2018 г. в София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които се предвижда затвор за повече от три години. Целта на престъпленията е да се набави имотна облага.

Мярката за неотклонение на обвиняемия Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв.

Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за "Джи Пи груп"

Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за "Джи Пи груп"

Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро

От прокуратурата уточняват, че разследването на "Джи Пи Груп" касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз. То включва и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

Информация за това разследване е изпратена на 31 октомври 2018 г. чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).