Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили е внесен в Министерския съвет. Това съобщават от Министерство на отбраната.

Докладът е внесен от министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов. В него се съдържат резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили на Република България.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

Очаквайте подробности след брифинга на министрите на отбраната и икономиката.

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в района се усложнява

Припомняме, в последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Припомняме, към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Работата на работната група по класиране на офертите трябваше да приключи в срок от 14 работни дни, т.е. средата на октомври месец.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.