Говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд отказа да коментира арестите на началника на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП Цветан Панков и други двама служители на МВР заради подкуп, съобщи БНР.

На въпрос дали това може да се отрази на мониторинга на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка Виганд поясни, че в контекста на механизма за сътрудничество и проверка, от ЕК не коменират индивидуални случаи, а гледат общата картина, както и предприетите действия от страна на българското правителство за изпълнение на препоръките.

Шефът на наркоотдела в ГДБОП арестуван за чадър над трафика

Шефът на наркоотдела в ГДБОП арестуван за чадър над трафика

Иван Гешев го познава от 90-те години и е разочарован и потресен

Нека припомня, че в последния доклад по механизма Комисията установи, че напредъкът на България е достатъчен спрямо поетите от нея ангажименти при присъединяването ѝ към ЕС. В същото време ние ясно показахме, че България трябва да гарантира по-нататъшното осъществяване на необходимите реформи. В допълнение, преходът към новия механизъм за върховенството на закона ще даде възможност на Комисията да продължи наблюдението за това как България ги изпълнява, поясни още говорителят на ЕК.

Новият механизъм трябва да обхване всички страни членки.

Припомняме, че по-рано днес на извънреден брифинг главният прокурор Иван Гешев съобщи, че шефът на наркоотдела в ГДБОП е арестуван за чадър над трафика. 

Заедно с него са и други двама от службите. В ареста са и висш служител на същата дирекция и още един служител на МВР.